Ilość porcji: 12 kawałków
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Ciasto kruche:
Mąkę, przyprawy i masło posiekaj na stolicy na drobny „piasek”. Dodaj jajko i szybko zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. (jeśli będzie się kruszyć dodaj do ciasta łyżkę wody). Rozwałkowane ciasto wyłóż na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 22 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównaj, po nakłuwaj widelcem. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Schłodzoną tartę wyjmij z zamrażarki, na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piecz przez 15 minut. Następnie papier usuń i ponownie piecz 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Nadzienie:
Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i przyprawami. Czosnek przeciśnij przez praskę dodaj do masy.
Masę wyłóż na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu ułóż fasolkę szparagową, kawałki szynki parmeńskiej oraz pomidory przecięciem do góry. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż masa delikatnie się zetnie.