Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Curry:
Pieczony kalafior:
Chlebki naan:
Curry: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: kolendrę, imbir, cynamon i papryki. Smaż ok. 1 min. Jeśli przyprawy będą przywierać do dna patelni wlej odrobinę wody z ciecierzycy. Wlej passatę i gotuj ok. 15 min. Dopraw miodem, solą i pieprzem. Jeśli curry jest za gęste wlej więcej wody z ciecierzycy.
Pieczony kalafior: Kalafior podziel na mniejsze różyczki i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem, oprósz solą i piecz w temperaturze 190 stopni ok. 20 - 25 min. co jakiś czas mieszając.
Chlebki naan: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wyrabiaj elastyczne, gładkie ciasto ok. 5 min. Jeśli zagniatasz ręcznie, to ok. 10 min. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj małe kule i rozwałkuj każdą na cienki placek. Smaż placki pojedynczo na mocno rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut. Chlebki po smażeniu umieść na kratce.
Curry podawaj z posiekaną kolendrą, pieczonym kalafiorem, ryżem lub chlebkami naan.