Czas przygotowania: 2,5 h
Liczba porcji: 4
Zobacz też: TARTA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORKAMI
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj. Wlej olej oraz wodę i połącz składniki w jednolite ciasto. Wyrabiaj w misie miksera lub na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie, miękkie oraz elastyczne (ok. 10 minut). Przełóż ciasto do natłuszczonej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj na stolnicy przez chwilę, aby “odgazować” ciasto. Formę o wymiarach 20x30 cm posmaruj oliwą, wyłóż ciasto i ugniatając je palcami rozłóż na całej powierzchni blaszki. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Zobacz też: NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
Na cieście poukładaj przekrojone oliwki i pomidorki, lekko je dociskając. Wierzch posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Posyp rozmarynem. Piecz w temperaturze 190 stopni ok. 25-30 minut na rumiany kolor.