Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Tarta z fasolką szparagową i pomidorkami

jak zrobić tartę?

Ilość porcji: 12 kawałków 
Czas przygotowania:
1 godzina 30 minut

SKŁADNIKI na tartę z fasolką szparagową i pomidorkami 

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta wędzonej papryki w proszku

Nadzienie:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 60 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 płaty szynki parmeńskiej

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:
Mąkę, przyprawy i masło posiekaj na stolicy na drobny „piasek”. Dodaj jajko i szybko zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. (jeśli będzie się kruszyć dodaj do ciasta łyżkę wody). Rozwałkowane ciasto wyłóż na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy 22 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównaj, po nakłuwaj widelcem. Formę z ciastem włóż do zamrażarki na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Schłodzoną tartę wyjmij z zamrażarki, na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piecz przez 15 minut. Następnie papier usuń i ponownie piecz 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Nadzienie:
Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i przyprawami. Czosnek przeciśnij przez praskę dodaj do masy.

Masę wyłóż na upieczony i ostudzony spód. Na wierzchu ułóż fasolkę szparagową, kawałki szynki parmeńskiej oraz pomidory przecięciem do góry. Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż masa delikatnie się zetnie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!