Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Krem z pomidorów, papryki i serka mascarpone

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  •  5 dużych pomidorów (lub 1 puszka krojonych pomidorów)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, aby zrównoważyć kwasowość pomidorów)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Aby przygotować krem z pomidorów i papryki z mascarpone, zacznij od upieczenia dwóch czerwonych papryk. Przekrój je na pół, usuń gniazda nasienne i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut, aż skórka będzie przypieczona. Następnie włóż papryki do miski, przykryj folią i po 10 minutach obierz ze skóry. Pokrój je na mniejsze kawałki. W międzyczasie przygotuj pięć dużych pomidorów: sparz je wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój na kawałki (możesz użyć krojonych pomidorów z puszki, jeśli wolisz).
W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodaj dwa ząbki posiekanego czosnku i smaż jeszcze chwilę, uważając, by się nie przypalił. Do garnka wrzuć przygotowane pomidory i paprykę,
a następnie wlej 500 ml bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru, jeśli pomidory są zbyt kwaśne.
Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie dodaj 100 g serka mascarpone i dobrze wymieszaj, aby zupa nabrała kremowej konsystencji. Podawaj gorącą, udekorowaną świeżo posiekaną pietruszką. Możesz również dodać odrobinę mascarpone na wierzch dla ozdoby.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!