Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Dyniowy krem z prażynkami z makaronu ryżowego

Czas przygotowania: 1h

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka masła
  • 20 g oleju
  • 800 g dyni piżmowej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pestki dyni, uprzednio uprażone, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże, do dekoracji
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego

Wykonanie:

Cebulą posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przyciśnij przez praskę. Na maśle przesmaż cebulę razem z czosnkiem. Następnie dodaj starty imbir, pastę curry, obraną i posiekaną w kostkę dynię. Wlej mleczko kokosowe, wodę i sos sojowy. Gotuj zupę pod przykryciem około 30 min na średniej mocy palnika. Dynia powinna być miękka. Następnie zupę zblenduj na gładki krem. Jeśli zajdzie taka potrzeba dopraw solą. 

Na patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 175°C (patrz wskazówka). Partiami wkładaj makaron. Smaż kilka sekund do momentu aż makaron napęcznieje. Wyjmij łyżką cedzakową. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, odstaw. Dyniową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z prażynkami z makaronu ryżowego, udekorowaną pestkami dyni i kolendrą.

SMACZNEGO!