Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Chłodnik z botwinki

Ilość porcji: 3-4

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml maślanki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 5 pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj. Na maśle przesmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5 – 10 minut, po usmażeniu ostudź. Rzodkiewki pokrój w półplasterki. Ogórki obierz, usuń gniazda nasienne i  zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekaj drobno. W misce wymieszaj jogurt, maślankę, dodaj ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki  na ok. 1 godzinę. Gotowy chłodnik podawaj z połówkami jajek. Posyp koperkiem.

SMACZNEGO!