Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailCzas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: ok. 60 sztuk
Dodatkowo
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Obrane i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do większej miski. Wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę i wymieszaj mikserem. Dopraw masę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną, słodką papryką. Jeśli ciasto po wymieszaniu jest zbyt rzadkie - dodaj więcej bułki tartej. Finalnie ciasto powinno być gęste, podobnie jak na kluski śląskie, ale odrobinę mniej zwarte.
Do garnka wlej olej tak, aby kulki po wrzuceniu były całkowicie zanurzone. Uformuj z ciasta kulki, nieco większe od orzecha włoskiego. Wrzucaj po 10-15 sztuk i smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wyjmij kulki i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, od razu podawaj.
Jeśli temperatura oleju będzie zbyt wysoka, kulki mogą pękać!
Fish and chips z piekarnika
Zupa krem z soczewicy, mleka kokosowego i batatów
Kasza jaglana z pietruszkowym pesto i kalafiorem
Kieszonki cukiniowe z łososiem
Pizza ze szpinakiem, szynką parmeńską i pomidorkami
Naleśniki z kremem czekoladowym i bananami
Wegetariańskie czerwone curry z warzywami
Falafele z surówką z marchwi i hummusem
Frittata z kiełkami Stir-fry
Bataty faszerowane soczewicą
Omlet z mąki kokosowej i z bananem
Naleśniki z grillowanymi warzywami i kiełkami brokułu
Pasta z czerwoną papryką i soją
Placki warzywne z kiełkami lucerny
Kasza gryczana z kiełkami Stir fry
Tacos z kurczakiem
Makaron orkiszowy z pesto bazyliowym i groszkiem
Faszerowane pomidory z mięsem mielonym, kaszą i mozzarellą
Kasza gryczana z kiełkami
Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Ryż zapiekany w mleku kokosowym z owocami
Gryczanka
Zupa krem z białej rzodkiewki i kalafiora z prażonymi orzechami włoskimi
Spaghetti bolognese z tofu
Salatka dla aktywnych
Pesto z jarmużu
Orzezwiajaca salata ze szpinakiem
Salatka z burakami i serem kozim
Wiosenna salatka z olejem z ostropestu
Zapiekanka warzywna z makaronem
Omlet lniano-kokosowy z twarożkiem z tofu
Placki ziemniaczano-marchewkowe z salsa
Cukinia faszerowana kasza gryczana
Sos z pieczonych pomidorow na grilla
Szaszlyki z cukinii, pomidorow i mozzarelli
Wegański quiche z tofu i pomidorami
Dzem z pomidorow
Sałatka z grillowaną cukinią i szpinakiem
Burgery ze szpinaku
Makaron penne z warzywami
Pudding chia z salata maslowa i ogorkiem
Naleśniki z truskawkowym twarożkiem
Chłodnik z ogórka i awokado
Ziemniaki Hasselback z tzatzikami
Wegańskie babeczki
Sałatka z komosą ryżową
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Pierogi z rabarbarem i truskawkami
Spaghetti z pomidorami, szpinakiem, orzechami włoskimi i parmezanem
Gazpacho z arbuza i pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów z prażoną ciecierzycą
Krem z młodej marchwi z soczewicą
Naleśniki czekoladowe z brzoskwiniami
Sałatka z ziemniakami i miętowym dressingiem
Muffinki a’la spaghetti
Piadiny z papryką i mozzarellą
Zupa krem z dyni na ostro. Sprawdź przepis
Makaron gryczany z dynią, pieczarkami brunatnymi i migdałami
Ratatouille z czosnkowymi grzankami
Frankfurterki z żółtym serem i sałatką
Pierogi pieczone z soczewicą, kapustą i grzybami
Pierogi z mąki ryżowej ze szpinakiem oraz serem feta
Pierogi z daktylami i twarogiem
Pierogi „makówki”
Pierogi gyoza z kaczką i żurawiną
Kurczak z żurawiną i orzechami
Kulki ziemniaczane z cebulą
Kopytka z burakami
Zupa ziemniaczana
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Naleśniki gryczane z sałatką
Letnia sałatka z makaronem, szparagami i indykiem
Ryba w ziołowym parmezanie i sałatka z cukinii
Owocowe smoothie z mlekiem roślinnym
Pieczone frytki z marchewki
Gofry marchewkowe bez glutenu
Sałatka z suszonymi pomidorami i oliwkami
Krem z buraków
Sałatka na ciepło z ziemniaków, dyni i jarmużu
Wiosenna sałatka w słoiku
Sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczą
Sałatka z jarmużem, burakiem i migdałami
Sałatka z kurczakiem, pomidorkami i kalafiorem
Sałatka ze szpinakiem, pomarańczami, rzodkiewką i czerwoną cebulą
Zielone smoothie śniadaniowe z jarmużu
Lekka sałatka z granatem i pomidorkami daktylowymi
Sałatka z melonem, mozzarellą i pomidorkami
Zimny napój z sycylijskich czerwonych pomarańczy i arbuza
Sałatka ananasowa z łososiem i pietruszką
Koktajl z sałatą
Sałatka z awokado i szynką parmeńską
Tatar z pieczoną papryką i pomidorami
Sałatka z pieczonymi burakami, winogronami i kiełkami
Lekka sałatka z oliwkami i kiełkami brokułu
Tofucznica z pomidorami i kiełkami lucerny
Cytrynowe scones z melisą
Sałatka z pietruszką
Jajka faszerowane papryką, fetą i bazylią
Wielkanocny żurek z grzankami oscypkowymi
Krem brokułowy z lubczykiem
Makaron z borowikami
Jaglanka z owocami i melisą
Tarta francuska z burakiem
Placuszki owsiano - jaglane z mango
Sałatka z kaszą bulgur i soczewicą
Sałatka z pieczonymi ziemniakami
Drobiowe burgery z rzodkiewką i ogórkiem
Muffiny jajeczne ze szpinakiem
Sałatka grecka
Sałatka z burakami i camembertem
Pasta z pieczonego bakłażana i suszonych pomidorów
Carpaccio z buraka z mozzarellą
Naleśniki ze szpinakiem
Chłodnik ogórkowy z koperkiem, rzodkiewką i jajkiem
Pesto grzybowo - pieczarkowe
Sałatka z pieczonymi warzywami
Pieczone ziemniaki, buraki i marchew z pikantnym sosem
Owoce pod owsianą kruszonką
Delikatne naleśniki kokosowe ze świeżymi owocami, gęstym jogurtem i prażonymi płatkami kokosowymi
Pieczone figi z kozim serem
Muffiny orkiszowe o smaku pizzy
Sałatka owocowa z chrupiącą kaszą gryczaną
SURÓWKA Z KAPUSTY, GRUSZEK I DAKTYLI
Zupa tajska z krewetkami
Sałatka z kurczakiem i octem balsamicznym
KAKAOWE LATTE Z CYNAMONEM
Chłodnik ogórkowy
Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym
Krem z buraków z mleczkiem kokosowym
Bezglutenowe ciasto brownie z masłem orzechowym
Batoniki owsiane z jagodami goji
Domowy budyń z granolą i owocami
Placki z cukinii
Pasta ajvar z bakłażanów i papryki
Sałatka z gruszką, szynką parmeńską i orzechami
Sernik waniliowy z borówkami
Ciasto drożdżowe ze śmietaną i morelami
Bułki z otrębami żytnimi
Bezglutenowe placuszki z owocami
Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
Pierniczki ze skórką z pomarańczy
Ciasto z jabłkami
Krem z pomidorów
Szakszuka z jarmużem, papryką i pomidorami
Warstwowa sałatka gyros
Placuszki z kalafiora
Ryba grillowana z cukinią
Carpaccio z buraka
Sałatka z grillowaną cukinią i serem feta
Sałatka z grillowanym boczkiem
Roladki z tortilli z humusem, ogórkiem i suszonymi pomidorami i szczypiorkiem
Stir fry z fasolką, kalafiorem i kurczakiem
Tortille warzywne
Smażone tofu z warzywami i ryżem
Sałatka warstwowa z brokułem
Wiosenna sałatka z klopsikami warzywnymi
Wiosenna sałatka cezar
Krem z pieczonej marchewki
Grillowane szparagi w szynce długodojrzewające
Sałatka z burratą, szynką długodojrzewającą i pistacjami
Grzanki z burratą i pieczonymi pomidorami
Sałatka z brzoskwiniami, orzechami pekan i prosciutto
Placki z cukinii z łososiem