Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tagliatelle z łososiem, chorizo i gorgonzolą

SKŁADNIKI na 2 porcje

• 250 g łososia atlantyckiego Port Netto
• sól
• pieprz mielony Bolinero
• 3 ząbki czosnku
• bazylia świeża Z Zieleniaka
• 100 ml oleju z rozmarynem, oregano i bazylią
• 1 cebula
• 50 g chorizo Sarta Picante Bell
• 50 g pomidorów suszonych
• papryka wędzona mielona
• 200 g śmietany 30% Miletto
• 50 g gorgonzoli Fellino
• 200 g makaronu tagliatelle Premieur
• 40 g orzechów nerkowca Sereno

PRZYGOTOWANIE

Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Ząbek czosnku i kilka liści świeżej bazylii drobno siekamy i mieszamy z 50 ml oleju. Łososia nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku i plastry chorizo. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy wędzoną papryką i zalewamy całość śmietaną. Następnie w sosie roztapiamy gorgonzolę, mieszamy go aż do zgęstnienia i doprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją), a łososia pieczemy w 180°C przez 10 minut. Na talerz wykładamy odcedzony i połączony z sosem makaron oraz upieczonego łososia. Danie posypujemy siekanymi orzechami nerkowca i bazylią. Smacznego!

Przepis przygotowany przez SZEFA kuchni
DARIUSZA STANISZEWSKIEGO
z restauracji oSADA RYBACKA SERECZYN
w PABIANICACH, ul. Graniczna 46