Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kaczka po staropolsku Z KASZĄ I BOCZKIEM

SKŁADNIKI

• 1 cała kaczka (1800-2400 g)
• 3 jabłka
• 20 g majeranku Bolinero
• sól
• pieprz Bolinero
• 150 ml czerwonego wina półwytrawnego
• 2 białe cebule
• 200 g suszonych śliwek
• 500 g kapusty czerwonej
• 100 g suszonych moreli
• 200 g masła Miletto
• 50 ml octu winnego
• 50 g miodu
• 50 g cukru
• 10 g mąki ziemniaczanej Mamone
• 50 g kaszy jęczmiennej Harvest Best
• 50 g kaszy gryczanej Harvest Best
• 50 g boczku
• 100 ml śmietany słodkiej 30% Miletto
• 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Kaczkę kroimy na pół, wzdłuż piersi i trybujemy z kości.

Przygotowujemy marynatę: jabłka kroimy w plastry, dodajemy majeranek, sól, pieprz, 100 ml wina, pokrojoną w piórka cebulę i 100 g suszonych śliwek.

Wytrybowaną kaczkę nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia kaczkę pieczemy do miękkości (około 2–2,5 godz.) razem z marynatą, pod przykryciem, w temperaturze 140˚C.

Upieczoną kaczkę zostawiamy w wytopionym tłuszczu na kolejne 24 godziny, aby mięso nabrało wyrazistego smaku i nie było suche.

Po tym czasie kaczkę wyciągamy z tłuszczu, a ten przekładamy do garnka, zagotowujemy i blendujemy. Powstały sos przecieramy przez sito, by pozbyć się grudek, i jeszcze raz zagotowujemy.

Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości. Morele i pozostałe śliwki kroimy w paski, smażymy na połowie masła na złoty kolor i dodajemy do ugotowanej kapusty.

Następnie doprawiamy ją octem, miodem, cukrem i resztą czerwonego wina. Całość podsmażamy, aż wino odparuje. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.

Obie kasze gotujemy w jednym garnku. W tym czasie cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na reszcie masła. Następnie na patelnię dodajemy ugotowane kasze, wszystko razem przesmażamy. Dolewamy śmietanę i delikatnie dusimy. Całość doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kaczkę podgrzewamy w sosie.

Na każdy talerz nakładamy porcję kaszy i kapusty, a między nimi układamy ciepłą połówkę kaczki. Smacznego!

Przepis przygotowany przez SZEFA kuchni
Mateusza Ganderę
z restauracji Chata Staropolska
w MSZANIE, ul. Wodzisławska 39