Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Chlebek z ziołami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 h

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody, letniej
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g oleju Ollineo

Nadzienie:

  • 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 60 g masła, miękkiego Miletto
  • ½ - 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn: W miseczce umieść pokruszone drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Wlej 3 łyżki wody i wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Ciasto właściwe: Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj sól, wodę, rozczyn i wlej olej. Wyrabiaj mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto możesz wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiaj około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Wszystkie składniki nadzienia przełóż do naczynia blendera i zblenduj na gładko. Wyrośnięte ciasto podziel na połowę. Rozwałkuj jedną część ciasta, rozsmaruj na nim nadzienie ziołowe. Następnie rozwałkuj drugą część ciasta i nałóż ciasto na nadzienie. Wykrój z gotowego ciasta 6 dużych pasków, zawiń i ułóż bułeczki jedna obok drugiej do tortownicy o średnicy 24 cm. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Gotowy chlebek odstaw na 10 minut, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 45 minut.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!