Ziemniaki z grilla (proste przepisy!)

dn. 26. listopada 2018 r.

Ziemniaki z grilla (proste przepisy!)

Polaków nie trzeba chyba przekonywać do dań z grilla. We wszelakiej formie są one dostępne na ogrodowych stołach właściwie przez całe lato. Ciekawym pomysłem na potrawę z grilla jest jednak ziemniak. Ten sam ziemniak, który stanowi podstawę dobrego obiadu w większości polskich gospodarstw - teraz pojawia się również w wersji grillowanej.

Coś dobrego z grilla...

Pierwszy z przedstawianych przepisów wydobędzie smak ziemniaka. Tego prawdziwego, dobrze przyprawionego - oczywiście z grilla.

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki 
  • czosnek 
  • przyprawy (według własnego smaku np. zioła prowansalskie, tymianek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz) 
  • oliwa z oliwek
  • folia aluminiowa

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki myjemy i nacinamy. 
  2. W nacięcia wkładamy pokrojone ząbki czosnku
  3. Przyprawiamy do smaku
  4. Polewamy oliwą z oliwek
  5. Zawijamy w folię aluminiową
  6. Wstawiamy na grilla.

Tak przygotowane ziemniaki po około 30-50 minutach grillowania idealnie nadają się do zjedzenia. Stanowią wyjątkowy przysmak.

Drugi przepis będzie dotyczył również ziemniaków z grilla, lecz tym razem z małym dodatkiem. Będzie nim - boczek.

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki
  • boczek (najlepiej taki w dłuższych plastrach)
  • przyprawy 
  • wykałaczki

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie lub na parze (nie za długo, żeby się nie rozgotowały)
  2. Odcedzamy ziemniaki i czekamy, aż troszkę przestygną
  3. Owijamy każdego ziemniaka kawałkiem boczku
  4. Wstawiamy na grilla i czekamy, aż boczek zarumieni się
  5. Gdy boczek jest zarumieniony z każdej strony - danie jest już gotowe!

Na koniec przepis, który można zrealizować praktycznie wszędzie - w domu na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, czy w ogrodzie na klasycznym grillu. Jedno jest pewne - będzie smakowało! 

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • tymianek
  • papryka chilli
  • jogurt grecki
  • czerwona cebula
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki.
  2. Kroimy drobno szczypiorek, który przekładamy do tej samej miseczki.
  3. Do miseczki dodajemy jogurt grecki i przyprawy (sól, pieprz) - wszystko dobrze mieszamy.
  4. Sos do ziemniaków jest już gotowy. Teraz bierzemy się za same ziemniaki, które na początek musimy porządnie umyć.
  5. Umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki.
  6. Przekładamy je do czystej miski, do której dodajemy oliwę, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś pół godziny.
  7. Tak przygotowana danie pieczemy na grillu przez ok. 20 min.
  8. Na koniec gotowe ziemniaki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Podsumowanie

Pomysłów na ziemniaki z grilla nie brakuje - i ciągle powstają nowe! Każdy może w prosty sposób przygotować ciekawe danie, które zaskoczy nawet domowników. Okazuje się, że ziemniaki nie muszą być monotonnym elementem codziennych obiadów. 

Gazetka NETTO