Ziemniaki faszerowane – przepisy kulinarne na ziemniaki faszerowane z mięsem mielonym

dn. 14. listopada 2018 r.

Ziemniaki faszerowane – przepisy kulinarne na ziemniaki faszerowane z mięsem mielonym

Zima coraz bliżej - znaczy to, iż w sklepach znajdziemy mniejsze ilości warzyw i owoców, co odrobinę utrudni nam tworzenie urozmaiconych, pysznych dań. Utrudni jednak nie uniemożliwi. Pewne składniki są bowiem w sklepach zawsze.

Ziemniaki to jedna z podstaw żywienia w naszym kraju, niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie obiadu bez pieczonych, gotowanych lub smażonych ziemniaczków.

Dzisiaj mamy dla Was dwa przepisy, które pokazują ziemniaki w trochę innym zestawieniu.

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Idealny obiad dla mięsożerców - sycący, szybki i bardzo łatwy do wykonania.

Lista składników:

  • 6 dużych ziemniaków (dla dwóch osób)
  • 400g mięsa mielonego
  • cebula
  • papryka
  • 200g sera żółtego
  • koperek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 40 minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, przysmażamy cebulę i dodajemy mięso mielone. Dodajemy sól i pieprz, a następnie posiekaną paprykę. Następnie dodajemy połowę startego sera i smażymy tak długo, aż się roztopi i połączy całość.
  3. Obieramy ziemniaki - delikatnie, by się nie rozpadły. Następnie kroimy je na pół i wydrążamy łyżeczką (pozostały ziemniak musi mieć minimum dwa centymetry grubości).
  4. Nakładamy farsz do środka i posypujemy serem. Następnie kładziemy całość na blaszkę i zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ser się zarumieni.

Ziemniaki faszerowane serem

To odrobinę bardziej tuczący przepis, jednak - kiedy raz go spróbujecie - nie będziecie mogli mu się oprzeć.

Lista składników:

  • 6 dużych ziemniaków
  • ser feta 50g
  • ser mozzarella 100g
  • ser cheddar 100g
  • ser żółty (na przykład Edam) 50g
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki czyścimy i gotujemy tak samo, jak w pierwszym przepisie.
  2. Przygotowujemy masę serową w miseczce. Wystarczy wsypać do niej starte sery (prócz żółtego) i rozgnieść całość na w miarę jednolitą masę. Dodajemy trochę koperku do środka. Posypcie masę żółtym serem.
  3. Wszystko zapiekamy w piekarniku na blaszce w temperaturze 180 stopni Celsiusza. Pieczemy przez 15-20 minut.
  4. Jeśli znudziły się Wam ziemniaki w tradycyjnym wydaniu, koniecznie spróbujcie czegoś nowego. Powyższe przepisy do dopiero początek. Warto eksperymentować i dodawać ulubione składniki.
  5. Ziemniaki muszą zostać obrane i wydrążone tak jak w pierwszym przepisie. Do środka dodajemy masę serową

Gazetka NETTO