Ziemniaki z masłem klarowanym i filetem z kurczaka

Czas przygotowania:  1 godzina
Liczba porcji: 3-4

SKŁADNIKI

*Masło klarowane

Pieczone ziemniaki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki płynnego masła klarowanego
  • *2 gałązki pietruszki
  • *1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Mięso

  • 600 g fileta z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 100 g płatków migdałów
  • 60 g bułki tartej
  • 6 łyżek płynnego masła klarowanego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Masło klarowane: Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż się roztopi. Zdejmij rondelek z palnika i zdejmij łyżką powstałą na powierzchni “białkową” pianę. Powierzchnia masła powinna być czysta. Masło przelej powoli, małym strumieniem do miseczki/pojemnika, tak aby nie dostała się do niego również białko, które osiadło się na dnie rondelka. Niewykorzystane masło przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce. Klarowane masło idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia ciast, gotowania oraz sosów.

Ziemniaki z ziołowym masłem klarowanym: Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. Na patelni rozgrzej klarowane masło, dodaj 2 gałązki pietruszki, ziemniaki i smaż z każdej strony na średniej mocy palnika na złoty kolor. Pod koniec dopraw solą oraz pieprzem. Gałązki pietruszki usuń z patelni. Ziemniaki zdejmij z palnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Mięso: Kurczaka umyj i rozbij na cienkie filety. Pokrój na cieńsze paski. Mięso dopraw solą i pieprzem. Maczaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj w mieszance bułki tartej oraz płatków migdałowych. Smaż z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Smaż na średniej mocy palnika, aby migdały się nie przypiekły. Podawaj z ziemniakami.

*pietruszkę możesz zastąpić np. rozmarynem lub tymiankiem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO