Zapiekanka z ziemniakami

dn. 29. listopada 2018 r.

Zapiekanka z ziemniakami

Ziemniaki mogą służyć jako dodatek do wielu potraw. Są one bogate w witaminy, głównie w witaminę C, oraz B. Ziemniaki przyczyniają się też do regulowania prawidłowego procesu trawienia, zawierają błonnik i mikroelementy takie jak np. magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć, że są one stosunkowo niskokaloryczne (nie licząc ziemniaków smażonych, czy chipsów).

Jedną z ciekawszych i najbardziej lubianych potraw z dodatkiem ziemniaków są zapiekanki. W książkach kucharskich i Internecie można znaleźć wiele przepisów na zapiekanki, z dodatkiem najróżniejszych składników. Oto najpopularniejsze i bardzo pyszne propozycje.

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g mieszanki mrożonych warzyw 
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 200 ml 10 % śmietany
  • 20 dag sera żółtego
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, smażyć przez ok. 10 minut dodając drobno posiekaną cebulę i mieszając.
  2. Pod koniec smażenia doprawić przyprawami wedle uznania.
  3. Kiedy ziemniaki będą już leciutko podsmażone, odstawić je do ostygnięcia.
  4. Drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, który pozostał na patelni.
  5. Dodać mielone mięso i smażyć od momentu zmiany koloru. Doprawić do smaku.
  6. Warzywa podsmażyć na patelni, w razie potrzeby doprawić. 
  7. Wysmarować żaroodporne naczynie masłem i na dnie ułożyć ziemniaki, na nich wyłożyć wszystkie warzywa, następnie mięso mielone i kolejną warstwę ziemniaków.
  8. Śmietanę, jajko i żółty ser dobrze wymieszać i doprawić, następnie powstałym sosem zalać zapiekankę.
  9. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. pół godziny.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

  • pół kg szpinaku
  • 1 kg ziemniaków
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • por
  • szczypiorek
  • oregano
  • natka pietruszki
  • 250 g twarożku
  • 200 g sera feta
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki 18% śmietany
  • starty żółty ser
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
  2. Opłukać i osuszyć szpinak.
  3. Ziemniaki pokroić i zagotować, następnie odcedzić.
  4. Szpinak podgrzewać na małym ogniu aż do momentu zwiędnięcia, potem odcisnąć na sicie.
  5. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę, następnie dodać por i czosnek. Całość doprawić i dusić około 8 minut, pod koniec dodać szczypiorek.
  6. Zawartość patelni wymieszać ze szpinakiem, dodać oregano, pietruszkę, wymieszać.
  7. Dodać połowę twarożku i połowę fety, oraz jajka roztrzepane ze śmietaną i przyprawami. Wszystko wymieszać.
  8. Na dnie formy ułożyć ziemniaki, kolejno mieszankę szpinakowo- serową, mieszankę pozostałej części serów i śmietany i kolejną warstwę ziemniaków. Doprawić i posypać tartym serem.
  9. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 25 minut.

Gazetka NETTO