dn. 16. marca 2017 r.
Zapewne nie raz widzieliście w amerykańskich filmach, jak dzieci zajadają się kanapkami z masłem orzechowym. Już od jakiegoś czasu przysmak ten zaczął pojawiać się na półkach sklepowych również w Polsce. Czy zasmakuje nam tak jak Amerykanom?
Masło orzechowe ma wielu zwolenników, ale również i przeciwników. Jeśli nie wiecie z czym je jeść, podrzucamy Wam kilka pomysłów zarówno w słodkich, jak i pikantnych połączeniach.
Masło orzechowe wyrabiane jest zwykle z orzeszków ziemnych, jednak spotkamy również produkowane z migdałów czy pistacji. O produkcie tym krąży wiele mitów, z którymi już teraz warto się rozprawić. Większość ludzi uważa, że jest bardzo kaloryczne, co może wpływać na naszą sylwetkę i wagę. Owszem, orzechy same w sobie mają dużo kalorii i zawierają sporo tłuszczów. Trzeba jednak pamiętać, że są to tłuszcze nienasycone, a więc takie, które skutecznie pomagają nam zwalczyć tkankę tłuszczową. Na czym polega ich działanie? Zawarte w orzechach tłuszcze są źródłem energii. W naszej wątrobie zachodzi szybka β-oksydacja kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nie gromadzą się one w postaci tkanki tłuszczowej. Najważniejszymi spośród kwasów tłuszczowych zawartych w maśle orzechowym są: kwas oleinowy i linolowy. Pierwszy z nich zapobiega między innymi rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, a drugi może mieć działanie antynowotworowe oraz antymiażdzycowe.
Masło orzechowe jest również cennym źródłem białka, przez co jest doskonale sprawdza się jako składnik diety sportowców, a także wegetarian oraz wegan. Odpowiednia ilość białka w organizmie redukuje wolne rodniki. Orzechy zwierają także witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Znajduje się w nich również kwas foliowy, usprawniający funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, a także magnez i potas. Pierwszy z pierwiastków poprawia pamięć i koncentrację, a drugi reguluje ciśnienie krwi. Co ciekawe, orzechy ziemne sprzyjają wytwarzaniu serotoniny w organizmie, co nie tylko zmniejsza apetyt, ale także wpływa na poprawę naszego nastroju.
100 g masła z orzechów arachidowych zawiera ok. 595 kcal. Zawartość tłuszczu to 49 g, jednak trzeba pamiętać, że kwasy tłuszczowe nasycone to tylko 6,8 g. Najwięcej znajduje się tutaj kwasu oleinowego - ok. 27 g. Mamy tutaj również bardzo korzystne proporcje między białkami i węglowodanami - 25 g białka oraz niecałe 20 g węglowodanów. Taki skład zapewnia nam dostarczenie wielu składników odżywczych, których potrzebujemy w codziennej diecie.
Przekonanie, że masło orzechowe tuczy może wynikać z tego, że na sklepowych półkach pojawia się wiele produktów, w których występuje duża ilość cukru, a mała ilość orzechów. Pamiętajmy więc by wybierać produkty pozbawione cukrów oraz innych dodatków, które niekoniecznie będą dla nas zdrowe. Masło orzechowe powinno składać się z przetartych orzechów ziemnych oraz niewielkiej ilości oleju roślinnego. Unikajmy też produktów, które wytworzone zostały z solonych orzechów. Sięgajcie po masła, w których jest 90, a nawet 95% zawartości orzechów.
Najpopularniejszym sposobem na jedzenie masła są oczywiście kanapki. Jednak jest wiele osób, którym nie smakuje sam chleb z masłem, dlatego często oprócz masła dają na pieczywo dżem albo pokrojone banany. Masło orzechowe równie dobrze komponuje się z grzankami, krakersami, paluszkami czy waflami ryżowymi. To oczywiście nie jedyne zastosowanie masła w kuchni. Możemy go używać do pieczenia ciast, ciasteczek czy do naleśników. Świetnie nadaje się do wszelkich kremów do ciast, a nawet do marynat czy sosów. Co ciekawe, niektórzy wolą smak masła w nieco bardziej oryginalnych połączeniach, jak np .na kanapce z pomidorem. Jeśli nie wiecie, z czym jeść masło orzechowe, specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka przepisów - masło orzechowe w słodkiej i nieco pikantniejszej odsłonie.
Jak już wspomnieliśmy masło orzechowe doskonale komponuje się z kanapkami czy naleśnikami na słodko. Warto jednak je wykorzystać również do innych potraw. Oto kilka przepisów na słodkie wykorzystanie tego przysmaku.
Masło orzechowe mieszamy z mleczkiem kokosowym, a następnie dodajemy do kaszy. Na kaszę wrzucamy wszystkie owoce i posypujemy posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Gotowe!
Na początku do miski wkładamy masło orzechowe oraz cukier. Ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Wbijamy jajko, a następnie dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy. Blachy do pieczenia (taka porcja wychodzi zwykle na 2 blachy) wykładamy papierem. Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kulki, umieszczamy je na blaszce i lekko spłaszczamy. Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez ok. 8 minut, by nabrały lekko brązowego koloru.
Jeśli nie lubicie masła w wersji słodkiej, warto zrobić ją w wersji pikantnej. Polecamy szczególnie różnego rodzaju pasty oraz sosy do mięs. Jeśli chcecie zrobić pikantną pastę z masła orzechowego, mamy dla Was pyszny przepis. Możecie wykorzystać ją do zapiekania mięs, ale także warzyw. Co potrzebujemy do wykonania takiej pasty?
Pietruszkę oraz papryczkę chilli drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy masło orzechowe i dodajemy wszystkie składniki, a następnie dokładnie mieszamy. Taką pastą możemy np. natrzeć kurczaka przed lub w trakcie pieczenia.