Przepisy na śniadanie

sznurek.png

TOSTY Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI BRUNATNYMI

Liczba porcji: 8 tostów

Czas przygotowania: 20 min

SKŁADNIKI

  • 250 g pieczarek brunatnych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • opakowanie boczku wędzonego Bergio
  • ½ papryki czerwonej
  • odrobina papryczki chili (opcjonalnie)
  • łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła extra Miletto
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 140 g sera żółtego

Do podania:

  • klika listków świeżej bazylii

tosty-bergio-i-pieczarka-brunatna-(3).jpg

przygotowANIE

Cebulę, boczek oraz paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ok. 2 minuty. Dodaj boczek, pieczarki, paprykę i smaż ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj odrobinę drobno posiekanej papryczki chili oraz bazylię. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z palnika.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Kromki chleba tostowego posmaruj cienko masłem (z jednej strony), poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i krótko podpiecz, ok. 3-4 minuty. Na kromki wyłóż przygotowaną masę z pieczarek, posyp startym serem i zapiecz w piekarniku z wykorzystaniem funkcji grilla przez ok. 3-4 minuty, aż ser delikatnie się zapiecze. Podawaj od razu z dodatkiem listków świeżej bazylii.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO