Przepisy na śledzie z rodzynkami (i cebulą)

dn. 21. listopada 2018 r.

Przepisy na śledzie z rodzynkami (i cebulą)

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie pysznych, domowych śledzi. Świetnie smakują przygotowane w zalewie lub w śmietanie. Można również pokusić się o bardziej wyszukane połączenia - na przykład na słodko z miodem czy z dodatkiem rodzynek.

Śledzie to bardzo popularne ryby, które często goszczą na polskich stołach. Zawierają wiele cennych witamin oraz składników - przede wszystkim są cennym źródłem kwasów omega-3. Choć śledzie zaliczają się do tzw. ryb tłustych zawierają bardzo mało kalorii - 100 g śledzia to około 160 kcal.

Śledzie z rodzynkami w oleju z cebulą

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sok z cytryny,
  • pieprz w ziarnach, gorczyca, goździki,
  • sól, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut, a następnie odcedzić.
  2. Śledzie wymoczyć w wodzie, odcedzić i osuszyć - można pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokroić w krążki lub większą kostkę - zeszklić ją na oleju przez kilka minut.
  4. Do cebuli dodać koncentrat, rodzynki, sok z cytryny oraz przyprawy.
  5. Śledzie zalać gorącą zalewą i odstawić do wystygnięcia.

Śledzie na słodko z rodzynka

  • 500 g filetów śledziowych,
  • koncentrat pomidorowy 200 g,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g rodzynek,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie, odcedzić i osuszyć - można pokroić je na mniejsze kawałki.
  2. Rodzynki sparzyć wrzątkiem przez 20 minut i odcedzić.
  3. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pozostałe składniki - koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy, sok z cytryny i rodzynki. Podgrzewać dokładnie - często mieszając.
  4. Śledzie przełożyć wystudzonym sosem. Odłożyć na kilka godzin do lodówki.

Tak przygotowane śledzie doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i ryba do obiadu. Można je spożywać zarówno samodzielnie, jak również podawać na przykład w połączeniu z ziemniakami. Śledzie z rodzynkami idealne komponują się z innymi przegryzkami między innymi na domowej imprezie lub podczas świąt.

Gazetka NETTO