Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepis na rybę w galarecie. Idealne danie wigilijne

Ryba w galarecie to danie, które powinno gościć na naszych stołach nie tylko podczas Bożego Narodzenia. Ryby są bowiem niezwykle bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Powinniśmy zatem dostarczać je w codziennej diecie, gdyż mają one ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów, między innymi trawiennego czy odpornościowego. Jak zatem przygotować ryby w galarecie, aby zawsze były smaczne i pięknie prezentowały się nie tylko na świątecznym stole?

Podstawowy przepis na rybę w galarecie

Do przygotowania ryby w galarecie możemy użyć dowolnego gatunku ryb, jednak danie to najlepiej smakuje z karpiem, szczupakiem lub sandaczem. Jego ogromną zaletą jest to, że ryba w galarecie zachowuje swoją świeżość znacznie dłużej niż surowy albo ugotowany filet, dlatego możemy spożywać ją nawet do tygodnia, o ile jest przechowywana w lodówce. Gotowe danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe, gdyż poza rybami jego głównym składnikiem są warzywa, bogate w cenne witaminy i minerały.

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 4 - 6

Typ potrawy: przystawka

Składniki:

  • 2 filety ryby (najlepiej karp, łosoś, sandacz, szczupak, dorsz),
  • por,
  • 2 cebule,
  • pietruszka,
  • pół selera lub 2 łodygi selera naciowego,
  • marchew,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • przyprawa do ryb (opcjonalnie),
  • groszek konserwowy,
  • 2 - 4 łyżeczki żelatyny,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka octu,
  • białko jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną rybę rozmroź i wysusz. Świeżą umyj, wysusz i podziel na części wraz ze skórą.
  2. Warzywa obierz, pokrój i włóż do garnka. Zalej około 1 - 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj zioła i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Przypraw solą do smaku.
  3. Do ugotowanego wywaru warzywnego dodaj kawałki ryby i gotuj je na średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie wyłącz i odstaw do wystygnięcia.
  4. Przygotuj foremki na rybę z galaretą. Małe miseczki lub szklaneczki wypełnij kolejno plasterkiem ugotowanej marchwi, łyżką groszku konserwowego i kawałkami ryby oddzielonej od skóry i ości oraz opcjonalnie kawałkiem ugotowanego jajka. Dla atrakcyjniejszego efektu można włożyć do naczynek więcej groszku i kawałków marchwi oraz niewielkie fragmenty świeżej natki pietruszki.
  5. Wywar warzywny przelej przez sito i odmierz, aby rozpuścić w nim odpowiednią ilość żelatyny, czyli 2 płaskie łyżeczki na 250 ml płynu. Przed dodaniem substancji żelującej, wywar należy sklarować. W tym celu wymieszaj go po wystudzeniu z octem i białkiem, podgrzej do zagotowania, często mieszając i gotuj przez około 2-3 minuty. Później całość przelej przez gazę.
  6. Odmierzoną proporcjonalnie ilość żelatyny zalej 1/4 szklanki zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. Następnie rozpuść mieszankę w naczyniu z gorącą wodą i wlej do wywaru. Dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowym wywarem z żelatyną wypełnij foremki z rybą i warzywami do połowy wysokości. Wstaw je do lodówki na około pół godziny, po czym wypełnij do końca i pozostaw do całkowitego stężenia.

Tak przygotowana ryba w galarecie będzie równomiernie wypełniała całą przekąskę i zaprezentuje się znacznie bardziej apetycznie, niż w przypadku jednorazowego zalania foremek całym wywarem. Przystawkę podawaj bezpośrednio po wyjęciu z foremki, najlepiej w towarzystwie ostrego chrzanu.

Wróć

Pyszne i zdrowe pestki słonecznika
Przepisy kulinarne na ziemniaki faszerowane z mięsem mielonym
Maseczka z płatków owsianych
Sprawdzone pomysły na boczek
Pyszne i zdrowe pestki słonecznika
Ziemniaki faszerowane
Maseczka z płatków owsianych
Sprawdzone pomysły na boczek
Gazetka NETTO