Przepisy na carpaccio z buraka – carpaccio tradycyjne i z fetą

dn. 16. listopada 2018 r.

Przepisy na carpaccio z buraka – carpaccio tradycyjne i z fetą

Carpaccio z buraka to doskonała alternatywa dla mięsnych przystawek. Ciekawe w smaku i niezwykle estetyczne danie rozbudza zmysły i zachęca do dania głównego. Istnieje wiele możliwych sposobów na przyrządzenie carpaccio – my podajemy dwa, które uznaliśmy za najbardziej interesujące.

Tradycyjne carpaccio z buraka

Rozpoczynając przygodę z carpaccio z buraka przepis powinien być prosty i równie ciekawy. Jest to doskonałe  danie wegańskie, które można szybko przekształcić dodając ser feta lub kozi. 

Składniki:

  • dwa buraki 

Marynata

  • oliwa z oliwek 10 łyżek (ok. 150 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazyli

Sos

  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól (wg uznania)
  • pieprz (wg uznania)
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • czosnek 1-2 ząbki
  • szczypiorek 2 łyżeczki
  • papryczka chilli 1/2 (opcjonalnie do dekoracji)
  • oliwki (do dekoracji)
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • oregano 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyć oczyścić z korzeni. W misce połączyć wszystkie składniki do marynaty.
  2. Buraki zamoczyć w marynacie i pozostawić na 10 minut. Następnie trzeba zawinąć je w folię aluminiową. Według uznania można pominąć marynowanie, jednak to nadaje smak carpaccio z buraków. 
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec buraki przez 2 godziny.
  4. Przygotować sos łącząc wszystkie składniki. W zależności od preferencji można również do sosu dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli lub oliwki.
  5. Po upieczeniu buraków, należy je dokładnie obrać i pociąć na cienkie plasterki.
  6. Rozłożyć plastry płasko na talerzu i polać sosem. Na sam koniec można posypać prażonymi orzechami, szczypiorkiem lub serem.

Carpaccio z buraków z fetą

Carpaccio z buraków z fetą możemy znaleźć nawet na najlepszych restauracjach. Mimo to przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste

 Składniki

  • 2 buraki
  • liście rukoli
  • 60g fety
  • kilka orzechów włoskich

Sos 

  • 1 łyżka oleju  
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  •  ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Buraki umyć, oczyścić z korzeni i zawinąć w folię aluminiową. Piec je w nagrzanym od 200 stopni piekarniku przez 50 minut
  2. W między czasie należy wykonać sos przez połączenie wszystkich potrzebnych składników.
  3. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić w cienkie plastry. 
  4. Ułożyć na dużym talerzu przekładając je liśćmi rukoli. Na koniec posypać pokruszoną fetę i polać przygotowanym sosem. Dla dekoracji talerz na brzegu można posypać mielonymi orzechami włoskimi.

Carpaccio z buraków jest bardzo zdrową przystawką, którą można wykonać na wiele różnych sposobów. W zależności od preferencji możemy szybko przyrządzić carpaccio z fetą, serem kozim, rukolą czy nawet w wersji świątecznej ze śliwkami i cynamonem. Możliwości są nieograniczone, a każdy przepis jest prosty i niezawodny. 

 

Gazetka NETTO