Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Zakwas z buraków – przepisy kulinarne, właściwości, kalorie, witaminy

Zakwas z buraków – przepisy kulinarne, właściwości, kalorie, witaminy

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy dostępność świeżych owoców i warzyw maleje, co powodować może niedobory witamin i składników mineralnych w diecie. W konsekwencji nasza odporność maleje oraz wzrasta skłonność do przeziębień.
Chcąc uniknąć problemów zdrowotnych, powinniśmy sięgnąć po kiszonki, w tym po niedoceniany sok z kiszonych buraków.

Wartości odżywcze zakwasu z buraków

Buraki pełne są składników prozdrowotnych i mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas i cynk. Zawiera też rzadziej występujące mikroelementy typu cez, lit czy kobalt. Nie możemy zapominać o bogactwie witamin z grupy B oraz o witaminie C, wspomagającej naszą odporność.

Zakwas jest nawet bardziej wartościowy, gdyż w procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, czyniąc z zakwasu naturalny probiotyk. Ponadto ilość witaminy C oraz kwasu foliowego w zakwasie wzrasta niemal dwukrotnie.
Zakwas buraczany polecany jest w różnych dietach, zwłaszcza w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz redukcyjnej. Oprócz bogactwa witamin i minerałów ma minimalną wartość kaloryczną, wynoszącą jedynie 12 kcal w 100 g gotowego produktu.

Ponadto przyśpiesza metabolizm, co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Zobacz też: JAK GOTOWAĆ CZERWONE BURAKI 

Zakwas z buraków czerwonych – cenne właściwości lecznicze

Buraki, a więc również sporządzony z nich zakwas działa na organizm oczyszczająco oraz poprawia pracę wielu narządów. Zawarty w kwasie buraczanym barwnik — betaina, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, poprawia wydolność nerek oraz poprawia przyswajalność żelaza.

Kwas mlekowy zawarty w zakwasie pobudza pracę jelit, wspomaga trawienie oraz wspomaga detoksykację. Wzmacnia system immunologiczny, poprawia stan flory bakteryjnej jelit i dba o prawidłowe wypróżnienia.
Zakwas buraczany polecany jest również osobom mających problemy z niedokrwistością, rekonwalescentom, a także osobom na dietach odchudzających. Pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i jest dobrym składnikiem w walce z nadciśnieniem tętniczym.

Zakwas buraczany to także świetny odtruwacz organizmu polecany przy nadmiernym obciążeniu wątroby, a także jako środek wspomagający leczenie grzybicy typu Candida.
Szklanka zakwasu dziennie pozytywnie wpływa na naszą kondycję skóry. Wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe.

Nie na darmo w naszej sferze klimatycznej od wieków sporządza się i spożywa zakwas z buraków, gdyż jest on niezwykle pomocny w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. W końcu to naturalna bomba witaminowa.
Zobacz też: PRZEPIS NA KREM Z BURAKÓW 

Zakwas z buraków – przepis

W okresie jesiennym najlepiej sporządzić zakwas buraczany w domu. Nie wymaga on specjalnych składników, a największą zaletą przepisu na zakwas jest jego prostota. Jedyne, w co musimy się uzbroić to czerwone buraki, woda, trochę przypraw i nieco więcej cierpliwości.

Ilość składników użytych do przygotowania zakwasu zależy od wielkości naczynia, w którym będziemy go przygotowywać. Najlepiej by był to garnek kamionkowy lub duży szklany słój.
Składniki:
  • 4 kg buraków
  • 3-4 litry wody
  • Główka czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • 3 łyżki stołowe soli
  • Skórka chleba razowego
Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry i układamy w naczyniu. Pomiędzy warstwy buraków wkładamy przyprawy: liść laurowy, ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Schłodzoną solanką zalewamy buraki, by były przykryte płynem. Na wierzch kładziemy kawałek razowego chleba, a naczynie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, zwykle od 5 do 9 dni, w zależności od temperatury pomieszczenia. I wtedy rozpocznie się fermentacja.

Gotowy zakwas z buraków przecedzamy, zlewamy do czystych butelek lub słoików i szczelnie zamknięte Najlepiej trzymać przechowywać w lodówce. W takich warunkach zakwas wytrzyma nawet do kilku tygodni.
Zobacz też: PRZEPIS NA CHŁODNIK Z BURAKÓW 

Zastosowanie zakwasu buraczanego

Najpowszechniejsze, bo tradycyjne zastosowanie kwasu buraczanego to przygotowanie zupy. Jednak zakwas z buraków na barszcz to nie jedyny sposób jego wykorzystania. Możemy go wykorzystać do zakwaszania potraw, zamiast soku cytrynowego. Można wykorzystać do picia, w postaci czystej lub jako składnik napojów. Świetnie sprawdzi się w koktajlach warzywnych lub warzywno-owocowych.

Zakwas wyciąga z buraków to, co najlepsze, dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto o tym pamiętać i sięgać po to, co dobre i sprawdzone, w tym także po zakwas z buraków czerwonych. Regularne picie zakwasu pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Zakwas buraczany - przeciwskazania

Choć sok z kiszonych buraków ma wiele dobrych wartości odżywczych, nie wolno z nim przesadzać. Zalecaną dawką jest pół szklanki dziennie. Przekroczenie jej może powodować wzrost cukru we krwi, dlatego nie jest zalecany cukrzykom.

Sałatka z buraków
Pieczone buraki
Buraki w diecie człowieka
Przepis na chipsy z buraka
Sałatka z buraków
Pieczone buraki
Buraki w diecie człowieka
Przepis na chipsy z buraka