Jak obrać i jeść owoc granatu?

13-04-2018

Jak obrać i jeść owoc granatu?

Granaty, choć niezbyt popularne w Polsce, są wspaniałym urozmaiceniem diety.

Te egzotyczne owoce zawierają w sobie wiele błonnika, witaminy C i E oraz magnezu i potasu. Pestki granatu wyśmienicie smakują solo, ale sprawdzą się doskonale także jako dodatek do sałatek lub puddingów chia. Przy zakupie owocu trzeba zwrócić uwagę na jego barwę oraz ciężkość. Jednolity kolor oraz większa waga świadczą o tym, że pestki są bardzo soczyste. Niestety, dla osoby, która styka się z tym owocem po raz pierwszy obieranie granatu może sprawić problem. Dlatego właśnie prezentujemy najlepsze sposoby na obieranie granatu.

Wedle budowy

Najlepszym sposobem obierania granatu jest stopniowe rozcinanie go na coraz mniejsze części, z których łatwo będzie wydostać nasionka. Najpierw pozbywamy się góry owocu, odcinając ją nożem na prosto. Następnie to samo robimy z charakterystyczną koroną granatu. Jednak tutaj nie tniemy prosto, lecz w formie stożka. W obu przypadkach robimy to tak, aby ściąć jak najwięcej błonki, ale nie naruszyć nasionek. Potem szukamy wybrzuszeń na skórce.

Granat w swojej wewnętrznej budowie jest podobny np. do pomarańczy. Tak jak w cytrusie miąższ od skórki jest oddzielony otoczką, tak tutaj nasionka znajdują się właśnie w takich blokach oddzielonych błonkami. Nacinamy więc owoc wzdłuż tych wybrzuszeń. Na koniec chwytamy owoc w obie dłonie i rozłupujemy go zdecydowanym ruchem. Jeśli nadal mamy problem z wydostaniem pojedynczych nasionek, wystarczy wywinąć skórkę.

Naturalna miseczka

Najszybciej natomiast dostaniemy się do nasionek rozcinając owoc w połowie. Następnie za pomocą łyżeczki wydłubujemy nasionka, tak jak np. je się grejpfruta. Nie trzeba wtedy mocować się ze skórką, która staje się naturalną miseczką. Z drugiej strony, takie wygrzebywanie może być męczące.

Wytrząśnij granatem

Podobnie jak w sposobie opisywanym wcześniej, rozcinamy owoc w połowie. Tylko zamiast wydłubywać nasionka, wytrząsamy je ze środka. Można to łatwo zrobić stukając o skórkę dużą łyżką. Trzeba jednak uważać, ponieważ owalne nasionka mogą polecieć w różne strony, a sam sposób wyciągania nasionek może doprowadzić do lekkiego bałaganu w kuchni.

Za pomocą wody

Najprostszym i najefektywniejszym sposobem jest użycie zimnej wody. Wystarczy odciąć koronę granatu i wsadzić go do chłodnej wody na kwadrans. Po tym czasie nasiona same odejdą od skórek.

Gazetka NETTO