Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pumpkin Spice Latte

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 - 15 min

SKŁADNIKI

  • 240 ml mleka (możesz użyć mleka krowiego lub roślinnego, np. migdałowego, sojowego lub kokosowego)
  • 60 ml świeżo zaparzonej kawy espresso (lub mocnej kawy)
  • 60 g puree z dyni (świeżo upieczonej lub gotowego puree)
  • 1 - 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru (do smaku)
  • bita śmietana (do dekoracji)
  • cynamon w proszku (do posypania)

Domowa przyprawa do dyni:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta goździków mielonych (opcjonalnie)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Aby przygotować Pumpkin Spice Latte, zacznij od podgrzania mleka w małym garnku na średnim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy mleko będzie ciepłe, dodaj puree z dyni, syrop klonowy (lub cukier), przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i ewentualnie goździki) oraz szczyptę soli. Mieszaj całość dokładnie, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.
W osobnym naczyniu zaparz kawę espresso lub mocną kawę. Gdy mieszanka mleka z dynią jest dobrze wymieszana i podgrzana, użyj trzepaczki, spieniacza do mleka lub po prostu energicznie wstrząśnij w zamkniętym słoiku, aby uzyskać puszystą piankę. Do filiżanki wlej gorącą kawę, a następnie delikatnie dodaj dyniową mieszankę mleka. Użyj łyżki, aby przytrzymać piankę, a następnie nałóż ją na wierzch napoju. Na koniec dodaj bitą śmietanę i posyp cynamonem w proszku.✨

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!