Czas: 30 min + 12 h oczekiwania
Ilość porcji: na 1 talerz (4 porcje)
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie
Hummus:
Dodatki:
Ciecierzycę namocz przez noc. Odcedź i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości.
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wrzuć pokrojone jabłka i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, goździki i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach.
Jabłka duś na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij przyprawy, a czosnek obierz z łupin.
Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną ciecierzycę, duszone jabłka oraz czosnek. Wlej sok z cytryny i dolej odrobinę zimnej wody. Zmiksuj na gładką pastę. Na koniec hummus przypraw majerankiem i solą. Gotową pastę przełóż na płaski talerz. Za pomocą łyżki rozetrzyj hummus po talerzu. Hummus polej oliwą z oliwek i posyp dodatkową porcją majeranku. Podawaj z ulubionym pieczywem i pokrojonymi w słupki warzywami.