Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15 min

SKŁADNIKI

  • 500 kg pomidorów malinowych, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 łodygi selera naciowego
  • 1/4 małej, czerwonej cebuli
  • 150 g arbuza, bez skórki i pestek
  • 1/4 papryczki chilli bez pestek
  • 30 g białego chleba, pozbawionego skórki
  • 40 ml passaty pomidorowej
  • 0,5 - 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 25 ml oliwy extra vergine
  • garść liści bazylii
  • spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Pomidory pokrój na mniejsze, nieregularne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj obrany, posiekany czosnek. Cebulę obierz i pokrój z selerem naciowym na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z pomidorami.
Dodaj kawałki arbuza. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli, miąższ chleba, ocet winny, passatę, oliwę, bazylię, sól i pieprz. Całość zblenduj.
Jeśli gazpacho na tym etapie nie jest dostatecznie doprawione, możesz to zmienić. Dolej więcej octu, dosyp soli, pieprzu lub zwiększ ilość arbuza dla zwiększenia słodyczy (ok. 50 - 100 g). Całość ponownie zblenduj.

 

Gotowe gazpacho wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Podawaj zimne skropione oliwą i udekorowane pomidorkami koktajlowymi, plasterkami chili, listkami bazylii lub rozkruszonym serem feta.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!