Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Bruschetta z awokado, jajkiem i pomidorkami

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 15 min

SKŁADNIKI

  • 2 kromki ulubionego chleba np.: pszennego na zakwasie lub razowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula szalotka
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • garść roszponki

PRZYGOTOWANIE

Pieczywo podpiecz w tosterze lub na patelni grillowej by było chrupiące. Natrzyj czosnkiem z jednej strony i skrop oliwą z oliwek.
Awokado przekrój na połowę, usuń gniazdo nasienne, wyjmij łyżeczką miąższ i rozgnieć na talerzu widelcem doprawiając solą i pieprzem.

Do garnka wlej ok. 750 ml wody i zagotuj. Dodaj szczyptę soli. Łyżką zrób wir wodny, w środek wbij jajko i gotuj ok. 3 - 4 minuty,
aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Łyżką cedzakową przełóż na talerz. Tak samo postępuj z drugim jajkiem.

Pomidorki pokrój na połówki, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Przełóż na talerze. Grzanki posmaruj pastą z awokado, umieść listki roszponki
i przełóż delikatnie jajka. Oprósz solą, pieprzem i płatkami chili. Udekoruj listkami bazylii. Od razu podawaj.

 NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!