Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jaka powinna być temperatura w lodówce i zamrażalniku?

Większość z nas zapewne ma w swoich domach lodówki z zamrażalkami, w których przetrzymujemy żywność i napoje spożywane każdego dnia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak istotna jest odpowiednia temperatura utrzymywana w tych właśnie lodówkach. To dzięki niej nasze jedzenie jest właściwie konserwowane i utrzymuje swoją świeżość, smak oraz witaminy przez długi czas.

CO MOŻE POWODOWAĆ ŹLE DOSTOSOWANA TEMPERATURA,
W KTÓREJ PRZETRZYMUJEMY NASZE JEDZENIE?

Żywność trzymana w niewłaściwych temperaturach szczególnie narażona jest na zepsucie, a nawet może powodować utworzenie się drobnoustrojów, czy niebezpiecznych bakterii, takich jak:

  • Salmonella – bakterie Salmonelli mogą być przyczyną ostrych zatruć pokarmowych, wysokiej gorączki, bóli głowy i wysypek na ciele. Salmonella wytwarza się głównie na drobiu, mięsie, jajkach, w mleku i wodzie.
  • Escherichia coli – czyli szczep pałeczki okrężnicy, wytwarzający w naszym organizmie toksyny, które powodują biegunkę, choroby układy pokarmowego i moczowego oraz powikłania schorzeń nadnercza. Bakteria ta może wytworzyć się w wołowinie przechowywanej w niewłaściwych temperaturach.
  • Laseczka jadu kiełbasianego – przeważnie występuje we wszelkiego rodzaju konserwach (mięsne, rybne bądź owocowe). Jad po spożyciu zostaje wchłaniany przez przewód pokarmowy, co może powodować ogólne zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy, a z czasem opadanie powiek i światłowstręt. Jest to bardzo groźna bakteria, która w niektórych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.

Jak więc widać konsekwencje źle przechowywanej żywności mogą być bardzo poważne. A zatem jak zadbać o odpowiednią temperaturę w lodówce?

ZASADY USTAWIENIA TEMPERATURY W LODÓWCE I ZAMRAŻARCE

Przyjmuje się, że prawidłowa temperatura w lodówce powinna utrzymywać się na poziomie 4°C lub niższym. Dla zamrażarek wartość ta wynosi -18°C. To właśnie ta temperatura według badań ekspertów hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. Do regulacji służy termostat, w który wyposażona jest każda lodówka. To dzięki temu urządzeniu ustawimy optymalną temperaturę w lodówce, po prostu go przekręcając do zalecanej wartości.

ROZKŁAD TEMPERATURY W LODÓWCE DLA POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW

Mimo tego, że ustawiamy pewną temperaturę, nie oznacza to, że będzie ona identyczna w każdej jej części. Przykładowo:

  • dolne pojemniki utrzymują temperaturę na poziomie 7-8°C i służą do przechowywania wszelkich warzyw i owoców;
  • półka nad pojemnikami jest najchłodniejszym miejscem w lodówce, a temperatura utrzymuje się tam na poziomie 2°C. Jest to idealne miejsce do trzymania świeżego mięsa, nabiału i ryb;
  • środkowe półki są już trochę cieplejsze, ich temperatura mieści się w granicach 4-5°C. W tym miejscu zaleca się trzymanie różnego rodzaju nabiału, ciast, zup, jaj, czy wędlin;
  • najwyższa półka przeznaczona jest na produkty o długim terminie ważności, trzymamy tam konserwy, dżemy i inne podobne produkty, temperatura tutaj sięga 7°C;
  • oprócz wyżej wymienionych półek warto pamiętać o szufladkach umieszczonych na drzwiach lodówki, które perfekcyjnie sprawdzą się dla produktów, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Są nimi napoje, sosy, koncentraty, majonez, keczup, musztarda.

Wyżej podane wartości są przybliżone, a w niektórych modelach lodówek rozłożenie może się delikatnie różnić, jednak jest to dość powszechny schemat rozłożenia żywności w lodówkach, do którego powinno się stosować, aby utrzymać jakość naszych produktów na jak najwyższym poziomie.

PROBLEMY Z CHŁODZENIEM

Wiemy już, jaka powinna być prawidłowa temperatura w lodówce i zamrażarce. Ale co jeśli nasz sprzęt nie jest w stanie osiągnąć takich temperatur? Problem zapewne tkwi w systemie chłodzenia. Jak go naprawić? Powodów może być kilka.

  • Przede wszystkim należy sprawdzić, czy nie wystąpiły żadne problemy z zasilaniem. Najłatwiej jest sprawdzić podłączenie kabli i czy w lodówce po otwarciu zapala się światło.
  • Jeśli to nie pomoże, upewnij się, że otwory wentylacyjne umieszczone w tylnej komorze zamrażarki nie są zablokowane przez jakiś przedmiot.
  • Kolejnym krokiem może być odkurzenie cewek skraplacza pod lub za lodówką. Z czasem mogą one zebrać tyle kurzu, że ciepło, zamiast wydostawać się z lodówki, zatrzymuje się w niej.
  • Inną przyczyną może być uszkodzony wentylator skraplacza bądź parownika. Jeśli łopatki wentylatora się nie obracają, a powietrze w lodówce nie krąży prawidłowo, konieczna może być wymiana silnika wentylatora.
  • Jednym z poważniejszych problemów może być rozszczelnienie lodówki, przez co właściwa temperatura w niej praktycznie nie będzie możliwa do utrzymania. W tym przypadku rzadko kiedy pomaga nawet fachowa naprawa, a lodówka wymaga wymiany na nową.

Wróć

Obcierające buty: Co zrobić, żeby buty nie obcierały stóp?
Jak rozciągnąć buty?
Jak usunąć żywicę z ubrania? Prosty poradnik
Jak usunąć zapach stęchlizny?
Obcierające buty: Co zrobić, żeby buty nie obcierały stóp?
Jak rozciągnąć buty?
Jak usunąć żywicę z ubrania?
Jak usunąć zapach stęchlizny?
Gazetka NETTO