Przepis na chłodnik z buraków

dn. 22. listopada 2018 r.

Przepis na chłodnik z buraków

Zupę chłodnik z buraków można jeść cały czas. To jest cudowne pierwsze danie doskonale pobudzające apetyt. W przypadku chłodnika z buraków czerwonych przepis często zawiera marynowane buraki. Po pierwsze, jest to wygodniejsze, po drugie, zwykle posiada się takie słoiki w rezerwie. Oczywiście można kupić gotowane buraki lub po prostu ugotować odpowiednią ich ilość.

Przepisy na chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków przepis - I

Składniki:

  • Burak - 2 sztuki (można użyć słoik z tartymi marynowanymi burakami)
  • Ogórek zielony - 2 sztuki
  • Zielona cebulka - 1 pęczek
  • Jajko - 1 sztuka
  • Kefir - 1 litr
  • Śmietana - do smaku
  • Koper - do smaku
  • Sól - 0,5 łyżeczki.

Chłodnik na burakach - opis przygotowania:

  1. Ugotować buraki i jajka i ostudzić. Oczyść buraki i usunąć skórkę a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajko obrać i przekroić na pół.
  2. Opłukać ogórek, usunąć skórkę, można zetrzeć na tarce lub po prostu pokroić w małe kostki.
  3. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć, posiekać i włożyć do naczynia, w którym będzie znajdować się chłodnik z buraków. Dodać sól do smaku. Tutaj można również wrzucić drobno posiekany koperek.
  4. Wymieszać wszystkie składniki, wlać kefir. Na końcu dodać jajko.

Przepis na chłodnik z buraków - II

Latem, w czasie upałów, zimne zupy pomagają racjonowaniu diety. Najczęściej do ich przygotowania używa się surowych warzyw, co czyni je bardziej przydatnymi. Przygotowując chłodnik z buraków przepis można modyfikować.

Składniki:

  • Gotowane buraki - 1 sztuka (mogą być ćwikłowe)
  • Ziemniaki w mundurkach - 2 sztuki
  • Jajko na twardo - 1 sztuka
  • Cytryna - 1/2 sztuki
  • Woda mineralna - 400 ml
  • Koperek lub szczypiorek- 1/3 pęczka
  • Rzodkiewka - 1/2 pęczka
  • Kiełbasa gotowana - 50 gram
  • Duży ogórek - 1 sztuka
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Śmietana - do smaku.

Chłodnik na burakach - opis przygotowania:

  1. Chłodnik z buraków ćwikłowych może być przygotowany z kefirem lub innym niesłodzonym sfermentowanym napojem mlecznym, można też użyć wody mineralnej i kilku łyżek kwaśnej śmietany.
  2. Wszystkie warzywa oraz kiełbasę należy pokroić w kostkę. Drobno posiekać szczypiorek i/lub koperek. Wszystko trzeba przełożyć do przestronnej miski, dodać przyprawy, wlać wodę mineralną, sok z cytryny, wymieszać.
  3. Około 30 minut przetrzymywać w lodówce, po schłodzeniu, doprawić kwaśną śmietaną.
  4. Porcjować zupę na talerze, włożyć jajka przekrojone na pół lub na ćwiartki. Do chłodnika można podać gotowane ziemniaki posypane koperkiem.

Takie danie jest idealne na upalny dzień. Chłodnik z buraków jest nie tylko smaczny i orzeźwiający, ale również sycący i bogaty w cenne witaminy i mikroelementy. Można także przygotować chłodnik bez buraków, zastępując je pomidorami lub ogórkami zielonymi. Chłodnik doskonale smakuje również na bazie owoców takich jak: melon, arbuz, awokado, mango.

Gazetka NETTO