Czy można jeść kiwi będąc w ciąży?

dn. 8. maja 2018 r.

Czy można jeść kiwi będąc w ciąży?

Kiwi jest niepozornie wyglądającym owocem, który ma różne zastosowanie. Przede wszystkim jest to oczywiście zastosowanie w kuchni, niemniej jednak również w kosmetyce.

Ma doskonały wpływ na cerę i stanowi bardzo częsty składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry. Ma działanie rozjaśniające i przywraca naturalny blask. Poza tym spowalnia procesy starzenia się skóry, co jest niezwykle istotne w późniejszym wieku.

Bardzo dobry wpływ kiwi na urodę wykorzystuje się nie tylko od wewnątrz, ale także poprzez zjadanie tego przepysznego owocu. Dobroczynne właściwości kiwi od bardzo dawna wykorzystuje się w kosmetyce i obecnie są one potwierdzone szeregiem badań.

Czy można jeść kiwi będąc w ciąży? Jaki może mieć wpływ na przyszłą mamę i jej dziecko? W poniższym artykule zostaną wyjaśnione powyższe zagadnienia.

Właściwości kiwi

Kiwi jest rośliną pochodzącą z Chin. Wzmianki o jej spożywaniu i hodowaniu można znaleźć w bardzo starych dokumentach, które z pewnością potwierdzają, że kiwi było znane już kilkaset lat temu. Jego nazwa pochodzi od mieszkańców Nowej Zelandii, którzy stwierdzili, że owoc ten podobny jest do ptaka kiwi, zamieszkującego tamtejsze tereny. Nie było to jedynie podobieństwo kształtu, ale także charakterystycznego meszku pokrywającego ten owoc.

W czasach średniowiecza roślina ta rozprzestrzeniła się poza granice Chin i dostała niemalże do wszystkich zakątków Świata. Obecnie jej największe uprawy znajdują się w Nowej Zelandii, Kalifornii i Australii. Poprzez setki lat, aż do XVIII wieku kiwi było uważane głównie za roślinę ozdobną, niemniej z czasem się to zmieniło. Jej właściwości prozdrowotne zostały odkryte dość późno. A warto mieć na uwadze, że jest ich naprawdę wiele, bowiem kiwi zawiera sporo witamin i niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Przede wszystkim zawarte są w nim duże ilości witaminy C. Znajduje się jej w nim ponad 90 mg na 100 gramów owocu. Witamina C jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Zapobiegawcze przyjmowanie witaminy C pomaga we wzmacnianiu układu odpornościowego, jak również pomaga w skróceniu ewentualnych przeziębień i infekcji. Ponadto w kiwi znajdują się duże ilości magnezu i cynku, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego. Zawarta w nim witamina E, nazywana inaczej witaminą młodości, pomaga w opóźnianiu procesów starzenia się skóry.

Kiwi w ciąży

Biorąc pod uwagę dużą zawartość witaminy C, spożywanie kiwi jest jak najbardziej wskazane w ciąży, bowiem witamina ta ma duży wpływ na zwalczanie niedokrwistości. Dzięki tej witaminie, wchłanianie żelaza jest znacznie bardziej skuteczne. Witamina C pomaga także we właściwym funkcjonowaniu układu krwionośnego, co w efekcie pozwala na swobodne przedostawanie się krwi do organizmu dziecka, która rozprowadza w nim tlen i bardzo istotne składniki odżywcze.

Poza tym kiwi zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który jest niezwykle pomocny w usuwaniu zatwardzeń, często towarzyszących kobietom w ciąży.

 

Gazetka NETTO