Polaków nie trzeba chyba przekonywać do dań z grilla. We wszelakiej formie są one dostępne na ogrodowych stołach właściwie przez całe lato. Ciekawym pomysłem na potrawę z grilla jest jednak ziemniak. Ten sam ziemniak, który stanowi podstawę dobrego obiadu w większości polskich gospodarstw - teraz pojawia się również w wersji grillowanej.
Zobacz też: CZY MOŻNA GRILOWAĆ NA BALKONIE W BLOKU?
Coś dobrego z grilla...
Pierwszy z przedstawianych przepisów wydobędzie smak ziemniaka. Tego prawdziwego, dobrze przyprawionego - oczywiście z grilla.
Co potrzebujemy?
- ziemniaki
- czosnek
- przyprawy (według własnego smaku np. zioła prowansalskie, tymianek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz)
- oliwa z oliwek
- folia aluminiowa
Jak przygotować?
- Ziemniaki myjemy i nacinamy.
- W nacięcia wkładamy pokrojone ząbki czosnku
- Przyprawiamy do smaku
- Polewamy oliwą z oliwek
- Zawijamy w folię aluminiową
- Wstawiamy na grilla.
Tak przygotowane ziemniaki po około 30-50 minutach grillowania idealnie nadają się do zjedzenia. Stanowią wyjątkowy przysmak.
Zobacz też: ILE GOTOWAĆ ZIEMNIAKI?
Drugi przepis będzie dotyczył również ziemniaków z grilla, lecz tym razem z małym dodatkiem. Będzie nim - boczek.
Co potrzebujemy?
- ziemniaki
- boczek (najlepiej taki w dłuższych plastrach)
- przyprawy
- wykałaczki
Jak przygotować?
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie lub na parze (nie za długo, żeby się nie rozgotowały)
- Odcedzamy ziemniaki i czekamy, aż troszkę przestygną
- Owijamy każdego ziemniaka kawałkiem boczku
- Wstawiamy na grilla i czekamy, aż boczek zarumieni się
- Gdy boczek jest zarumieniony z każdej strony - danie jest już gotowe!
Na koniec przepis, który można zrealizować praktycznie wszędzie - w domu na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, czy w ogrodzie na klasycznym grillu. Jedno jest pewne - będzie smakowało!
Co potrzebujemy?
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól
- tymianek
- papryka chilli
- jogurt grecki
- czerwona cebula
- szczypiorek
- sól i pieprz
Jak przygotować?
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki.
- Kroimy drobno szczypiorek, który przekładamy do tej samej miseczki.
- Do miseczki dodajemy jogurt grecki i przyprawy (sól, pieprz) - wszystko dobrze mieszamy.
- Sos do ziemniaków jest już gotowy. Teraz bierzemy się za same ziemniaki, które na początek musimy porządnie umyć.
- Umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki.
- Przekładamy je do czystej miski, do której dodajemy oliwę, sól, pieprz, tymianek i paprykę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakieś pół godziny.
- Tak przygotowana danie pieczemy na grillu przez ok. 20 min.
- Na koniec gotowe ziemniaki polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Podsumowanie
Pomysłów na ziemniaki z grilla nie brakuje - i ciągle powstają nowe! Każdy może w prosty sposób przygotować ciekawe danie, które zaskoczy nawet domowników. Okazuje się, że ziemniaki nie muszą być monotonnym elementem codziennych obiadów.
Wróć