Mango nazywane jest owocem młodości, ponieważ jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w cenne antyoksydanty – przeciwutleniacze.
Mango jest pysznym owocem, doskonałym składnikiem deserów, sałatek i koktajli. Bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B wzmacnia układ odpornościowy i polecane jest podczas rekonwalescencji. Witamina C dodatkowo wspiera wchłanianie żelaza z innych, towarzyszących mango produktów.
Mango wpływa pozytywnie na kondycję skóry oraz zdrowie oczu dzięki dużej zawartości witaminy E i A. Mango jest bogate w magnez i miedź, oraz regulujący ciśnienie krwi potas. Enzymy zawarte w dojrzałym owocu wspomagają trawienie białka, a zawarty w nim błonnik pokarmowy wspomaga trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit. Warto wspomnieć, że owoc mango można stosować także jako naturalny kosmetyk.
Zobacz też: JAK OBRAĆ, KROIĆ I JEŚĆ MANGO
Sałatka z mango i kurczaka z sosem jogurtowym
Owoc mango doskonale komponuje się nie tylko w klasycznych sałatkach owocowych, ale także jako składnik bardziej treściwych dań, na przykład w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka. Doskonała na lekki lunch.
Czas przygotowania ok. 30 minut, 4 porcje
Składniki:
- 1 dojrzałe, średnie mango
- 40 dag. mięsa z piersi kurczaka
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- Przyprawy do mięsa – sól, pieprz, curry, mieszanka gyros
- ½ główki sałaty lodowej
- Garść rukoli
- Jedna cytryna
- Jogurt gęsty typu greckiego lub bałkańskiego (300 gr)
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- Pestki słonecznika (łyżka)
Taka ilość składników wystarczy, aby przyrządzić porcje dla czterech osób. Zaczynamy od higieny.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka musimy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić curry, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso na złoty kolor.
- Następnie ze sparzonej cytryny zetrzemy skórkę, wyciśniemy sok. Jogurt wymieszamy z miodem lub syropem. Następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny. Sos można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Umyte mango przekroić trzeba wzdłuż, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę.
- Liście sałaty powinniśmy porwać na mniejsze kawałki i dodać rukolę.
- Na suchej patelni podprażyć musimy pestki słonecznika.
- Ostatecznie sałatę i rukolę rozkładamy na talerzu, na nich układamy kurczaka i mango. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy uprażonymi pestkami.
Zobacz też: PLACUSZKI OWSIANO-JAGLANE Z MANGO
Smoothie z mango
Smoothie z mango możemy przygotować zarówno z bananem, jak i pomarańczą. Przygotowanie smoothie jest jak w każdym tego typu przypadku, banalnie proste.
Składniki:
- Połówkę mango
- Jedną pomarańczę
- Jednego banana
- Sok z cytryny. Wystarczy jedna łyżka
- Woda, choć dużo korzystniej będzie wykorzystać kostki lodu. Smoothie będzie wtedy po prostu chłodniejsze
Sposób przygotowania:
- Najpierw obieramy wszystkie owoce, wcześniej je myjąc.
- Następnie należy pokroić owoce. Kawałki nie muszą być małe.
- Wszystkie kawałki wrzucamy do blendera. Zanim jednak zaczniemy miksować, powinniśmy dodać sok z cytryny. Nie może być go za dużo. Wyciśnijmy albo połówkę cytryny lub dodajmy maksymalnie dwie łyżeczki soku.
- Ostatecznie wrzucamy kostki lodu lub wodę.
Całość możemy spożywać natychmiast. Koktajl takie jest nie tylko zdrowy, ale bardzo sycący, a jednocześnie nie tuczy. To idealny, pyszny zamiennik śniadania, który ma też tę zaletę, że przygotowuje się go dosłownie kilka minut.
Zobacz też: SAŁATKA OWOCOWA W ARBUZIE
Sorbet z mango
W gorące letnie dni doskonałym deserem, który zachwyci naszych gości i członków rodziny, będzie sorbet z mango. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i tanie. Uprzedzić jednak muszę, że do jego stworzenia potrzebować będziemy maszyny do lodów. Jeśli takową posiadamy, to z pewnością każdy będzie w stanie „ugotować” sorbet z mango. Potrzebować będziemy.
Składniki:
- Cztery duże owoce mango
- Jedna szklanka cukru
- Szklanka wody
- Nasz ulubiony likier. Może być adwokat
Sposób przygotowania:
- Na początku przecinamy mango na pół i wyjmujemy za pomocą łyżeczki miąższ.
- Do blendera wrzucamy cały wydobyty miąższ.
- Następnie dolewamy do środka jedną szklankę wody.
- Tak przygotowaną całość, dokładnie i starannie miksujemy.
- Dopiero kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy jedną szklankę cukru. Mimo chęci pójścia na skróty i zmiksowania wszystkiego za jednym razem odradzam takich kroków.
- Do uzyskanej masy dodajemy maksymalnie trzy łyżki likieru adwokat lub naszego innego ulubionego alkoholu.
- Ponownie wszystko miksujemy i całość przelewamy do garnka, w którym nasz sorbet powinien się schłodzić do temperatury pokojowej.
- Całość umieszczamy w maszynie do robienia lodów. Powinna ona kręcić się w środku od dwudziestu do czterdziestu pięciu minut. Lody kręcimy tak długo, aż całość zacznie powoli jaśnieć, a konsystencja będzie przypominać sorbet.
- Po wyjęciu z maszyny sorbet należy przełożyć do pojemnika i umieścić nawet na kilka godzin w zamrażalniku. Po tym czasie możemy go podać do spożycia.
Wróć