Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placuszki owsiano - jaglane z mango

Ilość porcji: ok. 6 dużych placuszków

SKŁADNIKI

Placuszki:

  • 90 g płatków owsianych
  • 70 g płatków jaglanych
  • 120 ml - 150 ml mleka lub mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 mango

Do podania:

  • syrop klonowy
  • orzechy nerkowca

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na placuszki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę. Na początku wlej 120 ml mleka*. Konsystencja ciasta powinna być podobna do gęstego jogurtu naturalnego. Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce wlewaj niewielkie porcje ciasta i układaj na każdym placuszku kilka plasterków mango. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika na rumiany kolor. Podawaj z syropem klonowym, prażonymi orzechami nerkowca i nasionami sezamu.

* W miarę upływu czasu ciasto będzie gęstnieć, gdyż płatki będę wchłaniać mleko. Do kolejnej partii placuszków dolej więcej mleka w celu rozrzedzenia masy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO