Ile i jak gotować brukselkę? Czy da się pozbyć gorzkiego smaku?
Brukselka to tak naprawdę kapusta brukselska, czyli skrzyżowanie kapusty głowiastej oraz jarmużu. Choć ma ona miniaturowe rozmiary, to pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych dorównuje znacznie większej i popularniejszej kapuście. Brukselka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, działa korzystnie na płodność, reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę serca i wykazuje właściwości antynowotworowe. Wiele osób rezygnuje z niej jednak ze względu na smak - niewłaściwie przygotowana brukselka jest bowiem nieprzyjemnie gorzka.
W jaki sposób pozbyć się z niej niechcianej goryczki?
Zobacz też:
KASZOTTO Z BRUKSELKĄ
Brukselka gotowanie w wodzie - instrukcja krok po kroku
Istnieje kilka metod prawidłowego przygotowywania brukselki. Niezależnie jednak od tego, czy planujemy ugotować ją w garnku z wodą, czy na parze, musimy wykorzystać do tego jedną z licznych sztuczek, które pozwalają usunąć z niej posmak goryczy. Oto instrukcja krok po kroku:
- Świeżą brukselkę dokładnie myjemy i usuwamy z niej górne listki.
- Trzonki brukselek można naciąć, dzięki czemu warzywo ugotuje się szybciej. Kapustki warto namoczyć także w zimnej wodzie, aby zyskały jędrność i nie rozpadły się podczas gotowania.
- Przygotowaną brukselkę wrzucamy do wrzątku z solą oraz cukrem (szczypta soli i 1 łyżeczka cukru na 1 litr wody). Zamiast cukru do wody można dodać również mleko lub piętkę chleba.
- Brukselkę gotujemy bez przykrycia (w przeciwnym razie gromadzące się w garnku gorzkie gazy siarkowe przenikną do warzywa). Czas to około 5-7 minut od ponownego wrzenia wody. Jeśli chcemy, by była jeszcze miększa można trzymać ją w garnku nawet 8 minut.
Gotowanie brukselki - inne sposoby na pozbycie się goryczki
Jednym z nich jest wykorzystanie w kuchni brukselek mrożonych, które po ugotowaniu czy przesmażeniu na patelni z pewnością nie będą gorzkie. Inna metoda to wymiana wody w trakcie gotowania brukselki. Mniej więcej w połowie czasu jej przyrządzania (po około 3 minutach) połowę wody z garnka należy wylać i zastąpić ją świeżą wodą zagotowaną uprzednio w czajniku. Jeśli decydujemy się przygotować brukselkę na parze, proces ten zajmie około 10 minut.
Brukselka - właściwości
Brukselka należy do rodziny roślin kapustowatych i ma wiele cennych wartości odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminy A, C i E oraz żelazo, magnez, fosfor, wapń, mangan, sód, siarkę, cynk, potas i selen. Brukselka zawiera również przeciwutelniacze, doskonałe w zwalczaniu wolnych rodników. Te małe kapustki są idealnym produktem dla zachowania zbilansowanej diety. Brukselka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. z tego względu mogą jeść ją osoby cierpiące na cukrzycę.
Przepis na brukselkę z bułką tartą
Odpowiednio przyrządzona brukselka to pyszny dodatek do dań obiadowych, w tym mięsnych. Doskonałym uzupełnieniem brukselki jest chrupiąca smażona bułka tarta. Oto przepis na brukselkę z bułką tartą:
- około 40 dag brukselki
- 8-10 łyżek bułki tartej
- 2-3 łyżki masła
- szczypta soli do smaku
Brukselkę gotujemy tak, by nie pojawił się gorzkawy posmak. Do wrzącej wody dodajemy sól i odrobinę cukru i gotujemy małe kapustki przez 5-7 minut. Na suchej patelni przyrumieniamy bułkę tartą (można też usmażyć ją na maśle, mieszając by się nie przypaliła). Na osobnej patelni podsmażamy ugotowaną brukselkę na maśle. Dodajemy bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Ugotowana al dente brukselka z bułką tartą to pyszne i bardzo zdrowe danie.
Zobacz też: ZAPIEKANKA ZERO WASTE
Wróć