Liczba porcji: ok. 6 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Ciasto:
Dodatkowo do pieczenia gofrów:
Jajko w koszulce:
Pasta z suszonych pomidorów i awokado:
Do podania:
Żółtka umieść w misce. Dodaj mleko, olej, mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj i odstaw na 20 minut do zgęstnienia ciasta. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.
Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka. Nakładaj po ok. 3 łyżki ciasta na porcję. Piecz do uzyskania złoto brązowego koloru. Upieczone gofry studź na kratce.
Zobacz też: GOFRY BELGIJSKIE
Jajko w koszulce:
Jajko wbij do małej miseczki. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj 2 łyżki octu. Wodę wymieszaj tak, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Każde jajko gotuj osobno.
Pasta z suszonych pomidorów i awokado:
W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki i rozdrobnij do konsystencji pasty.
Ciepłe gofry posmaruj pastą z awokado i suszonych pomidorów, umieść kilka listków rukoli i jajko w koszulce. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz też: BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE