Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy na szparagi i zielone i białe! Poznaj nasze pomysły

Rozpoczyna się sezon na szparagi? Każdego roku wiele osób wyczekuje go z niecierpliwością. Białe oraz zielone szparagi to prawdziwy rarytas, warzywo o wielu walorach smakowych i zdrowotnych. Poznaj szparagi i ich właściwości oraz sprawdź, co możesz wyczarować z nich w swojej kuchni.

Szparagi skąd pochodzą?

Szparagi wywodzą się z Afryki, Azji oraz Europy. Gdy okazało się, jak doskonale smakują, rozpoczęto ich uprawę także w Ameryce Północnej, Południowej, Australii oraz Nowej Zelandii. Jeden gatunek szparagów określany jest jako dzikie szparagi i jest to Asparagus racemosus. To krewny szparagów znanych w Polsce, ale wyglądem zupełnie ich nie przypomina. Uważa się, że odegrał bardzo dużą rolę w zakresie rozwoju medycyny ajurwedyjskiej ponad 5000 lat temu w Indiach.

Szparagi właściwości odżywcze i kalorie

Szparagi są wyjątkowym warzywem, docenianym również przez osoby stosujące diety odchudzające. W 100 ich gramach znajduje się tylko 18 kalorii. To sprawia, że szparagi nie tylko doskonale smakują, ale mają też pozytywny wpływ na sylwetkę.

Szparagi wspierają również funkcjonowanie całego organizmu. Są nie tylko niskokaloryczne, ale i mają sporo właściwości odżywczych. Mimo że warzywo składa się w ponad 90% z wody, to – jak odkryli naukowcy zawiera ponad 100 substancji odżywiających organizm. Wśród nich są witaminy, mikro- oraz makroelementy, aminokwasy, saponiny, kwasy organiczne, związki fenolowe czy flawonoidy.

Szparagi to wyjątkowo bogate źródło witaminy K, witamin z grupy B, witaminy C, E, a także A. Szparagi zawierają również: kwas foliowy, miedź, selen, cynk, fosfor, żelazo, magnez, wapń, mangan oraz potas. Szparagi działają przeciwstarzeniowo, antynowotworowo oraz przeciwzapalnie, wspomagają procesy myślowe i działają moczopędnie. Oprócz tego wspierają układ trawienny, zmniejszają ryzyko chorób serca oraz wpływają na zdrowy rozwój płodu u kobiet ciężarnych.

Jak przygotować szparagi, by były najsmaczniejsze?

Szparagi białe lub zielone to delikatne warzywo, z którym warto obchodzić się ostrożnie. Możne je gotować, piec i usmażyć, a nawet przygotowywać z ich pomocą przetwory. Możemy podawać szparagi z szynką, ogórkiem, Szparagi same w sobie mają delikatny smak i gdy chcesz, by były bardziej wyraziste, to możesz uzyskać to za pomocą przypraw, lub dodając do nich odpowiedni sos. Szparagi można też grillować to wyśmienity sposób na letniego grilla w stylu fit. Lubisz włoski styl? Grilluj je zawinięte w plastry boczku.

Jak gotować szparagi zielone lub białe, by wydobyć z nich najlepszy smak? Przede wszystkim krótko. Białe szparagi przed gotowaniem trzeba obierać, zielone są już gotowe do obróbki termicznej. Przygotuj garnek i użyj go w ten sposób, by główki szparagów wystawały poza jego powierzchnię. Nie zapomnij odłamać twardych końcówek! Zielone szparagi gotuj przez 3-4 minuty, białe około 7 minut. Szparagi zazwyczaj gotują się bardzo szybko i jeśli chcesz, by pozostały jędrne i chrupiące, to nie przesadź z długością gotowania.

Szparagi można też upiec. Najpopularniejsze są te zapiekane z masłem i solą. Warto też wypróbować przepis na szparagi pieczone np. z czosnkiem i serem typu parmezan. To szybkie danie, a przygotowane w ten sposób szparagi smakują wybornie. Warto spróbować również szparagów z dodatkiem cukinii przyda Ci się do tego masło lub sos, możesz też skropić szparagi sokiem z cytryny.

Popularnym sposobem przyrządzenia szparagów jest również zupa krem. Wypróbuj, a będziesz ją polecać rodzinie i znajomym! Nie zapomnij doprawić, szparagi świetnie smakują np. z białym pieprzem. Szparagi na śniadanie? Najlepsze są po delikatnym podsmażeniu, gdy towarzyszy im jajko sadzone. To szybki sposób na potrawę ze szparagami, a potrzebne będzie Ci do tego tylko masło. Solić szparagi warto dopiero pod koniec obróbki termicznej. Opcjonalnie możesz dodać do dania tarty ser.

Przepis na szparagi smaczne sałatki

Szybki przepis? Pysznym sposobem na wykorzystanie szparagów w kuchni jest przyrządzenie letniej sałatki z makaronem, szparagami i indykiem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne Ci będą ugotowane szparagi oraz makaron, pierś z kurczaka, a także inne warzywne dodatki, czyli między innymi koperek, rukola, szczypiorek, czosnek, cebula, rzodkiewka i przyprawy, takie jak zioła prowansalskie. Przygotowanie sałatki jest proste i szybkie, nie powinno zająć Ci dłużej niż 30 minut. Poznaj tajniki tego wyjątkowego przepisu i ciesz się szparagami przyrządzonymi w ciekawej i zdrowej formie!

Letnia sałatka z makaronem, szparagami i indykiem

Poznaj więcej przepisów Netto!