Aronia to krzew, który nadal rzadko jest spotykany w ogródkach, a wszystko za sprawą cierpkich owoców, które należy odpowiednio przyrządzić do spożycia. Warto jednak zaznajomić się z tematem uprawy aronii, gdyż nie jest zbyt wymagającym krzewem, a owoce są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Można z nich zrobić smakowite soki, nalewki, konfitury, dżemy. Nadają się również do suszenia, by następnie przyrządzić z nich pyszną herbatę.
Roślina jest dość wdzięczna w uprawie. Nie ma szczególnych wymagań środowiskowych, stąd można z łatwością hodować krzew w przydomowym ogródku. Najważniejszy element w uprawie krzewu to odpowiednie nasłonecznienie. W cieniu krzew przestaje rosnąć i nie wydaje owoców. W miejscu o niewielkim nasłonecznieniu krzewy stają się karłowate, a owoce są słabej jakości. Z racji, iż owoce czerpią składniki z gleby, nie zaleca się gruntu zanieczyszczonego metalami ciężkimi, zatem krzewy, które mają wydawać owoce do spożycia, należy sadzić w zdrowej ziemi, najlepiej z daleka od miejskiej aglomeracji.
Krzewy tego typu wydają najlepsze owoce, kiedy rozmnażane są wegetatywnie. Zapewnia to nie tylko obfite plony, ale również szybkie owocowanie. Rośliny z nasion rosną bowiem dość długo i zaczynają owocować po 2-3 latach. Gotowe sadzonki najlepiej sadzić w październiku lub na przełomie marca i kwietnia.
Aronia lubi gleby żyzne, lekko kwaśne, choć nie przeszkadza jej podłoże lżejsze i piaszczyste. Kiedy zaczyna dojrzewać, należy ją nawadniać, mimo iż jest dość odporna na suszę. Jest również odporna na niskie temperatury, dlatego nie wymaga dodatkowego przykrycia podczas niskich temperatur. Roślina dodatkowo nie jest lubiana przez szkodniki i choroby, stąd nie wymaga ochrony chemicznej.
Aronia nie jest zbyt wymagająca, jednak wymaga przycinania. Nie musi być częste, jednak należy zadbać, by roślina nie był nadmiernie obciążona pędami słabszymi. Ponadto rozrośnięcie krzewu nie sprzyja roślinie, gdyż tworzy cień. Krzew najlepiej owocuje na pędach 2 - 6 letnich, więc starsze można z powodzeniem przyciąć. Przycinanie aronii to również usuwanie nadmiaru odrostów korzeniowych. Jeśli krzew rozrasta się zbyt intensywnie lub zaczyna kłaść się na ziemi, można skrócić na wiosnę pędy nawet o połowę. Zabieg cięcia zależy od warunków pogodowych. Najważniejsze, by pędy znajdowały się jeszcze w fazie spoczynku. Dobrze rozwinięte pąki to sygnał, że ruszyła wegetacja i należy przycinanie odłożyć na jesień. Pierwsze przycinanie wykonuje się nad drugim lub trzecim oczkiem. Dzięki temu roślina skraca się o 1/3 lub 1/2 długości.
Pędy, które pokładają się na ziemi również warto usunąć. Kolejne cięcia to pozostawienie już 3-5 pędów najsilniejszych. Krzew, który ma 4-5 lat powinien posiadać tylko kilkanaście pędów. Ponadto należy systematycznie usuwać odnogi słabe i wrastające do wewnątrz. Korona krzewu musi być luźna, by zapewnić swobodny dostęp promieni słonecznych. Ponadto pędy nie powinny ocierać się o siebie, najlepiej jeśli pomiędzy nimi istnieje odpowiednia odległość 0,6-0,8 m. Odległość rzędów to 4-4,5 m.
Aronia produkuje mnóstwo odrostów. Osłabiają one roślinę i powodują mniejsze owocowanie. Dlatego należy je usuwać lub wykorzystać jako sadzonki. Warto również w przypadku krzewów starszych wykorzystać cięcie odmładzające. Pędy starsze niż 7 - 8 lat należy skrócić o połowę zaraz nad krótkopędem lub odgałęzieniem bocznym.
Aronię można również traktować jako krzew ozdobny, nadając mu wymagany kształt. Takie przycinanie jednak znacząco wpłynie na owocowanie. Można więc z krzewu tworzyć żywopłot, który stanie się ciekawą ozdobą przydomowego ogródka.
Należy wyraźnie podkreślić, że termin zrywania owoców to nie termin ich dojrzewania. Moment dojrzałości owoców warto odczytywać za pomocą symptomów:
W uprawie aronii bardzo ważny jest moment zbioru owoców. Kiedy zrywać aronię? Owoce zebrane tuż po pierwszych przymrozkach staną się słodsze, a cierpkość, która często kojarzy się z aronią zniknie. Kiedy owoce nabiorą kolory niemal czarnego, warto odczekać jeszcze 2 tygodnie do momentu ich zerwania. Wtedy owoce będą najsłodsze. Często jednak pojawia się obawa, że zbyt długo pozostawione na krzewach mogą opaść. Dlatego specjaliści w dziedzinie uprawy aronii i wytwarzania z nich przetworów zalecają zerwane owoce włożyć na dobę do zamrażarki. Dzięki temu nalewki, soki, konfitury i dżemy nie będą cierpkie.
Aby owoce długo zachowywały swoją świeżość, należy znaleźć im chłodne miejsce do przechowywania. Może to być lodówka. Tak przechowywana aronia może leżeć nawet 2 tygodnie. Doskonałym sposobem na przechowywanie owoców przeznaczonych na przetwory jest ich zamrożenie.
Aronia to krzew uprawiany nie tylko na dużych plantacjach, ale również w domowych ogródkach. Roślina nie jest zbyt wymagająca, jeśli jednak zależy nam na odpowiedniej jakości owocach, przycinanie krzewu jest obowiązkowym elementem prawidłowej pielęgnacji.