Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jak poprawnie grillować sery?

Wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa, ale niekoniecznie chce rezygnować z grilla. Czym można zastąpić mięso? Jest wiele propozycji, od wegetariańskich zamienników mięsa, przez warzywa, aż po sery. W tym wpisie skupię się na tych ostatnich, ponieważ są pysznym dodatkiem do grilla!

Ser na grilla - jaki jest najlepszy?

Niestety nie każdy ser sprawdzi się na grilla. Część z nich jest zbyt płynna, a położona na ruszcie po prostu się przyklei i roztopi. Część z nich z kolei jest zbyt twarda, żeby dobrze smakować po ugrillowaniu. 

Na grillu najlepiej sprawdzą się sery Halloumi, Camembert, ale także oscypek i inne sery wędzone. Jeśli nie chcesz ryzykować, że się zbytnio roztopią lub spłyną poprzez żeberka rusztu, warto położyć je na tackę, a np. camembert nie straci na swoim aromacie nawet jeśli umieścisz go w folii spożywczej. 

Halloumi

Król wśród serów do grillowania! Ten pyszny ser pochodzi z Cypru, a zdobył serca wielu ludzi ze względu na swój smak i konsystencję, która idealnie sprawdza się na grillu. Pokrojony w plastry ułóż na tacce lub ruszcie, w pierwszej chwili zacznie się z niego wytapiać woda i tłuszcz, a sam ser stanie się dosyć plastyczny, ale daj mu chwilę. Po kilku minutach jego skorupka zrobi się chrupiąca, a w środku pozostanie miękki. 

Camembert 

Camembert jest popularnym serem pleśniowym, który pochodzi z Francji i sprawdzi się zarówno na zimno, jak i na ciepło, jako ser do grillowania. Camembert możesz umieścić w folii aluminiowej i w takiej formie podgrzewać go na grillu, wtedy stanie się miękki i lejący. Idealnie nada się do maczania w nim grzanek, pieczywa, warzyw czy innych produktów. Jeśli jednak zależy Ci na tym, żeby camembert miał bardziej przypieczoną skórkę - połóż go bezpośrednio na ruszcie lub na tacce do grilla.   

Oscypki

Nie można zapomnieć również o rodzimych oscypkach! Te wędzone sery świetnie sprawdzą się na grilla. Jego przypieczona skórka i lekko ciągnący, skrzypiący pod zębami środek świetnie komponuje się z żurawiną lub innymi słodkimi konfiturami. Wędzony ser sam w sobie jest bardzo aromatyczny, a grillowany zyskuje dodatkowy, dymny aromat. 

Ser do grillowania - z czym można je podać?

Sery do grillowania komponują się z wieloma produktami, które również można przygotować na grillu, ale też sprawdzą się jako dodatek do świeżych sałatek i pieczywa. Jakie potrawy można przygotować z dodatkiem grillowanych serów? 

Pierwszym, klasycznym składnikiem, który dodaje się do serów jest słodka konfitura - najczęściej żurawinowa lub jeżynowa. Pasuje zarówno do serów wędzonych, takich jak oscypki, jak i do camemberta. Słodki dodatek do aromatycznych serów grillowanych pozwala przełamać ciężki, dymny smak i aromat. 

Warto również podczas grillowania pamiętać o świeżych warzywach. Dania przygotowywanie na grillu charakteryzują się dużą ilością tłuszczu, są ciężkie i ciężkostrawne. Aby temu zapobiec, warto do grilla przygotować zdrową sałatkę, która jest pełna błonnika, a więc wspomaga trawienie! Pomieszaj sałatę, rukolę, świeżego ogórka, pomidory i paprykę, polej delikatnym sosem z dodatkiem cytryny, a na górę połóż plastry grillowanego halloumi. 

Grillowane sery również komponują się z grillowanymi warzywami. Papryka, cukinia, bakłażan czy kukurydza to składniki, które lubią się z serami. Warzywa możesz polać oliwą, dodać do nich ulubione przyprawy i ułożyć na tacce do grillowania. Podaj z serem halloumi, camembertem, a nawet oscypkiem! Szczególnie dobrym wyborem będzie camembert - możesz w tym rozpuszczonym serze moczyć ulubione warzywa, a sam camembert będzie pełnić rolę sosu. 

Jaki ser do szaszłyków na grilla?

Szaszłyki to również jedne z popularniejszych potraw na grilla, najczęściej występują w wersji mięsnej, ale równie dobrze mogą smakować serowe! Do szaszłyków najbardziej sprawdzą się sery, które się nie roztapiają, czyli właśnie halloumi i sery wędzone. Przygotowując szaszłyki pokrój na podobne kwadraty ser, paprykę, cebulę, cukinię czy pieczarki, następnie nadziewaj je w różnej kolejności na patyki. Grilluj z każdej strony i podawaj z sosem czosnkowym, stworzonym z jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu. 

Jak widzisz, mięso nie jest niezbędnym elementem grillowania, a ser sprawdzi się równie dobrze! Oczywiście nie trzeba rozdzielać tych dań, grillowane sery mogą być dodatkiem do steków, karkówki, czy drobiu. Jeśli na Twoim grillu nigdy nie gościły sery, nadchodząca majówka to idealna pora na próbowanie nowych smaków.