Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Dania grillowane w domu bez grilla - przepisy do piekarnika lub na patelnię

Grillowanie w domu - co jest Ci potrzebne?

Przede wszystkim sprzęt! Do grillowania w zaciszu domowym możesz wykorzystać kilka sprzętów, które spełniają podobną funkcję. Piekarnik jest prawie w każdym domu, a teraz najczęściej wyposażony jest w funkcję grill, dzięki której Twoje potrawy będą do złudzenia przypominały te zrobione na prawdziwym grillu. 

Oprócz piekarnika z funkcją grill możesz wykorzystać niewielki sprzęt - grill elektryczny. Najczęściej występuje w postaci urządzenia z wymiennymi nakładkami, np. do robienia gofrów, tostów i grillowania. Ma jedną przeważającą zaletę nad piekarnikiem - zajmuje o wiele mniej miejsca i sprawdzi się nawet w malutkiej kuchni!

Jeśli jednak nie posiadasz piekarnika, nie chcesz kupować dodatkowego sprzętu, możesz wykorzystać patelnię grillową! Zajmuje mało miejsca w szafce, a możesz ją wykorzystać do wielu potraw, nie tylko do mięsa. Warzywa z patelni grillowej to pyszny sposób na zdrowy dodatek do obiadu, czy kolacji. 

Jak grillować w piekarniku?

Nie jest to takie trudne! Piekarnik wyposażony jest w grzałkę w kształcie najczęściej spirali, umieszczonej na górze urządzenia. Podczas grillowania źródło ciepła znajduje się na dole, jednak kapiący z potraw tłuszcz kapie i spala się, co nie jest zbyt korzystne dla zdrowia. Grzałka umieszczona na górze zapobiega temu procesowi, dzięki czemu możemy śmiało powiedzieć, że grillowanie w piekarniku to zdrowszy odpowiednik klasycznego grilla!

Aby potrawy grillowane w piekarniku smakowały jednak podobnie, warto ustawić funkcję grill w piekarniku, najczęściej jest to około 230-250 stopni. W takiej temperaturze mięso wyjdzie kruche i przypieczone, a warzywa będą dobrze upieczone, pełne smaku, ale nie stracą swojego kształtu i struktury. Warto co jakiś czas sprawdzać, jak wyglądają grillujące się potrawy i obrócić je minimum raz w trakcie pieczenia. Oprócz klasycznego grillowania na blaszce możesz wypróbować grillowanie w papierze do pieczenia. Aby papier był bardziej plastyczny i dawał się kształtować, warto go zmoczyć pod wodą, zgnieść i odcisnąć wodę. Dzięki temu z papieru bez problemu stworzysz kieszonkę, w którą możesz włożyć ulubione mięso, ryby, czy warzywa. 

Grillowanie w domu - postaw na przyprawy!

Jeśli chodzi o grillowanie mięs - najważniejsza jest dobra marynata. Żeberka, skrzydełka, karkówka czy piersi z kurczaka to świetny wybór do grillowania. Karkówka to jedno z popularniejszych mięs na grilla, ale jak przygotować do niego dobrą marynatę? Wymieszaj oliwę z oliwek, trochę musztardy (w zależności od preferencji możesz umyć ostrej lub miodowej), trochę miodu, paprykę słodką i paprykę wędzoną i kilka ząbków czosnku, a następnie zamarynuj w mieszance plastry karkówki, skrzydełka, czy żeberka. Mięso możesz zamarynować nawet wieczór przed planowanym grillowaniem, dzięki temu mięso lepiej wchłonie smaki przypraw i będzie jeszcze bardziej przypominać danie z klasycznego grilla.

Pomysły na domowego grilla 

Karkówka z grilla to obowiązkowy punkt każdego grillowania, nawet tego w domu. Potraktuj ją jako danie główne, a dodatkowo przygotuj warzywa np. kukurydzę pokrojoną w grube plastry, cukinię, paprykę i cebulę. Możesz je położyć na blaszce w piekarniku obok karkówki, ale też dobrym pomysłem jest nadzianie ich na patyki i stworzenie z nich szaszłyków! 

Ciekawym pomysłem na grilla w domu jest również grillowanie serów. Ser camembert zrobiony w piekarniku, na patelni grillowej, czy w grillu elektrycznym staje się przyjemnie płynny i możesz maczać w nim warzywa, mięso, czy grzanki z ulubionego pieczywa. Ser halloumi pokrojony w plastry i grillowany jest chrupiący i pysznie smakuje jako dodatek do pity, tzatziki i kotlecików z mięsa mielonego - to świetny sposób na grilla w stylu greckim! 

Jeśli wolisz dietetyczne dania lub nie jesz mięsa, spróbuj ugrillować rybę. Łosoś, dorsz, czy pstrąg smakują pysznie w towarzystwie cytryny, warzyw i przypraw. Najlepiej ugrillować je w kieszonce zrobionej z papieru do pieczenia, czy folii aluminiowej, aby zamknąć aromat w rybie i zapobiec jej wysuszeniu. 

Skorzystaj z naszych porad i ciesz się pysznym i zdrowym grillem w domowym zaciszu! Wszystkie składniki można przyprawić i przygotować w taki sposób, że nawet zrobione w domu będą smakować jak te grillowanie tradycyjnie!