Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tofu HV

Z czym łączyć tofu w diecie? Poznaj jego wartości i właściwości!

Chociaż przypomina swoim wyglądem biały ser, nie ma nic wspólnego z mlekiem krowim. Tofu — bo o nim mowa — to produkt w 100 procentach rośliny. I nie musisz być wegetarianinem, by uzupełniać swoją dietę regularnie produktami sojowymi. Sprawdź, dlaczego warto wykorzystać potencjał tofu, który wywodzi się z azjatyckiej kuchni.

Sprawdź, z czego powstaje serek tofu i dlaczego warto uwzględnić go w zróżnicowanej diecie dorosłych i dzieci.

 

SAŁATKA Z GRILLOWANYM TOFU W MIODOWEJ GLAZURZE

Tofu

  • Tofu — co to jest? Pochodzenie i konsystencja.

    Pod dość nietypowym i krótkim określeniem tofu kryje się serek sojowy, który powstaje z mleka sojowego. Aby tofu mógł powstać, najpierw soję należy oczyścić, następnie namoczyć, a w kolejnym kroku zmielić w wodzie. W kolejnych częściach procesu dochodzi do filtrowania, gotowania oraz koagulacji. W ostatnim etapie całość zostaje sprasowana, by gotowy serek tofu mógł trafić do Twojego ulubionego sklepu.

    Ten wyrób spożywczy charakteryzuje się łagodnym smakiem porównywanym często do masła. W rzeczywistości ten delikatny, nieco maślany smak jest zasługą procesu koagulacji mleka sojowego.

  • Właściwości odżywcze serka tofu.

    Serki tofu zawierają w 100 gramach tylko 76 kcal. Oprócz dość niskich wartości kalorycznych zawierają również tłuszcze, sód, potas węglowodany, wapń, magnez, białko oraz żelazo.

    W jego składzie znajdują się także śladowe ilości kilku ważnych do zdrowia człowieka składników: ryboflawina, mangan, selen, tiamina oraz ryboflawina. Oczywiście soja jest także źródłem cennych aminokwasów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • Dlaczego tofu jest zdrowe?

    Tofu, które powstaje z mleka sojowego stanowi cenne źródło białka, które jest najważniejszym budulcem w organizmie. W 100 gramach serka jego zawartość wynosi 10 gramów. Do tego stanowi cenne źródło żelaza, które ma również istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie. To idealny dodatek do codziennej diety lub zamiennik mięsa. Podobnie jak produkty zwierzęce zawiera bowiem aminokwasy egzogenne, które są łatwoprzyswajalne przez nasz organizm.

    Z powyższych powodów warto spożywać tofu nawet wtedy, gdy dieta jest bogata w mięso zwierzęce. Ponadto wielbiciele tofu cenią serek za unikalny smak, który pozytywnie wpływa na walory smakowe innych składników w daniach warzywnych, mięsnych oraz w sałatkach.

  • Do jakich dań warto dodać tofu?

    Tofu to składnik, który idealnie komponuje się z daniami na bazie ryżu, makaronu lub w towarzystwie duszonych warzyw, np. z cukinią lub z papryką. Możesz go również dodać do gotowych mieszanek warzyw na patelnię. Świetnie wpisuje się jako źródło białka w sałatkach, a także jako zamiennik klasycznego serka na kanapki. Delikatny smak sprawia, że tofu sprawdzi się również jako bogaty w błonnik dodatek do słodkich deserów.

    Ostatecznie kompozycje smakowe zależą od indywidualnych preferencji smakowych, a w Internecie aż roi się od pomysłów na dania z tofu.

  • Tofu w diecie kobiet w ciąży lub karmiących — czy jest dozwolone?

    Oczywiście, że tak. Kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią, mogą spożywać tofu. Wyjątek stanowią sytuacje, w których kobieta źle się czuje po określonym produkcie, a zdarzyć się to może również po innych wyrobach. Jako że białko jest ważnym budulcem, to tofu świetnie uzupełni dietę kobiety w ciąży lub mamy karmiącej piersią maluszka. Wykorzystaj potencjał tego sojowego serka, by zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale tez prawidłowy rozwój dziecka w brzuchu.