Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ryż

Co warto wiedzieć o ryżu brązowym? Sprawdź to!

Ryż brązowy to produkt zaliczany do grupy zbóż. Wykazuje się bardzo wysoką zawartością minerałów i witamin oraz dostarcza organizmowi solidną porcję energii, którą można spożytkować przez cały dzień. Najczęściej stosowany jest w dietach niskokalorycznych, których celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednak ta roślina ma znacznie więcej zalet. Poznaj je wszystkie.

Ryż to roślina, która jest uprawiana od tysięcy lat przed naszą erą. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o to, by w codziennej diecie znalazła się porcja ryżu brązowego.

 

Ryż brązowy

  • Ryż brązowy — pochodzenie

    Ryz biały był wykorzystywany jako pokarm jeszcze przed nadejściem naszej ery. Ryż brązowy wbrew powszechnym informacjom, nie jest odmianą ryżu białego. Ziarno bezpośrednio po zbiorach zostaje obłuskane z plewy w sposób mechaniczny. A pełnoziarnisty ryż brązowy trafia prosto na linię produkcyjną. Ziarno charakteryzuje się specyficznym podłużnym kształtem i brązową barwą. I tak wygląda cała tajemnica powstawania ziarenek w kolorze brązowym.

    Pochodzenie ryżu zależy od odmian. Mówi się, że pierwsze uprawy miały miejsce na terenie Chin, Indii oraz Bangladeszu. Jednak nie da się tego stwierdzić jednoznacznie, ponieważ spór naukowców w tej materii wciąż trwa. Bądź co bądź, ryż brązowy jest każdego dnia stosowany we współczesnej kuchni w wielu krajach i kulturach. Warto zatem poznać jego właściwości i wartości odżywcze.

  • Jakie właściwości ma ryż brązowy?

    Zastanawiasz się, dlaczego warto zastąpić ryż biały ryżem brązowym? Tajemnica tkwi w zawartości antyoksydantów, które minimalizuje ryzyko wystąpienia komórek rakowych (zwłaszcza tych, które najczęściej pojawiają się w jelicie grubym). Regularne spożywanie tego produktu wraz z aktywnością fizyczną, zrównoważoną dietą wykazuje działanie wspierające dla układu immunologicznego, obniża zły cholesterol oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia stanów cukrzycowych w organizmie.

  • Kaloryczność ryżu, czyli ile kcal w 100 gramach?

    W każdej porcji ryżu brązowego o wadze 100 gramów znajduje się około 375 kalorii. Ponadto ta sama porcja dostarczy Twojemu organizmowi 75 gramów węglowodanów, 8 gramów biała, 1 gram błonnika i 2,5 grama tłuszczu.

    Ryż brązowy to także świetne źródło witamin z grupy B, ponieważ zawiera ryboflawinę, tiaminę i niacynę. A także witaminę E, żelazo, sód, potas, cynk oraz mangan.

    Warto również wiedzieć, że indeks glikemiczny ryżu brązowego wynosi 50 i jest on niższy niż w przypadku ryżu białego (75).

  • Ryż brązowy w prawidłowym jadłospisie — z czym go łączyć?

    Ryż brązowy walorami smakowymi wcale nie odbiega od częściej stosowanego ryżu białego. Często łączy się go z delikatnymi potrawami warzywnymi z dodatkiem mięsa drobiowego lub wieprzowego, a także z rybami. Delikatny smak i sypka konsystencja sprawiają, że świetnie sprawdza się także w czasie przygotowywania deserów owocowych.

    Dania obiadowe z ryżem brązowym mogą mieć taki sam wykaz produktów co te, z ryżem białym. Te dwa produkty można stosować zamiennie bez straty dla kubeczków smakowych.

  • Czy kobiety w ciąży mogą jeść ryż brązowy?

    Oczywiście, że tak. W okresie ciąży oraz karmienia piersią warto jednak zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie ryżu. Słabej jakości ryż brązowy może być zanieczyszczony, co nie wpływa pozytywnie na stan zdrowia mamy oraz dziecka. Pomimo licznych wartości odżywczych szkodliwe środki ochrony roślin sieją spustoszenie w każdym organizmie. Z tego powodu warto wybierać produkty ekologiczne. W tym przypadku nie ma szans na zdobycie produktów lokalnych, jednak certyfikat upraw powinien rozwiązać problem i dać pewność, że spożywany ryż brązowy ma wysoką jakość.