Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kasza Manna HB

Kasza manna – pomysł na lekki posiłek!

Kasza manna znana w Polsce także jako grysik to rodzaj kaszy pszennej, która większości z nas kojarzy się zapewne z dietą małych dzieci. Jednak warto włączyć ją również do jadłospisu osób dorosłych, gdyż zawiera ona wiele cennych składników odżywczych, a poza tym jest wyjątkowo lekkostrawna, dzięki czemu może okazać się pomocna przy niektórych dolegliwościach układu pokarmowego. Pozyskuje się ją z drobniutkich zmielonych ziaren pszenicy, to tzw. międzyprodukt w procesie wytwarzania mąki.

Kasza manna znana jest ludzkości od tysięcy lat. Pszenicę durum, z której otrzymywano kaszę mannę, zaczęto uprawiać po raz pierwszy w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie około 7000 lat pne. Popularność kaszy manny rozprzestrzeniła się w całym basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie, a ostatecznie również i w innych częściach świata. W starożytnym Rzymie stanowiła ważną część diety rzymskich żołnierzy, którzy mieszali ją z wodą, solą i oliwą z oliwek. Poeta Horacy opisywał ją jako prosty, ale dodający sił posiłek. Co ciekawe, przez wieki wykorzystywano ją nie tylko w celach kulinarnych, ale także do wytwarzania papieru, jako środek wiążący w klejach i jako produkt do polerowania metali.

ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI

Kasza manna

  • Kasza manna – czy jest zdrowa?

    Zdecydowanie tak! Kasza manna dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, a przy tym jest sycąca, ale lekkostrawna, ze względu na niską zawartość błonnika. W swym składzie posiada duże ilości węglowodanów, dzięki czemu dostarczy energii na początku dnia lub przed czekającym nas wysiłkiem fizycznym. Przede wszystkim znana jest ze swoich kojących właściwości dla układu trawiennego. Zalecana jest osobom, które cierpią z powodu chorób układu pokarmowego, takich jak nieżyt żołądka, choroba Leśniewskiego-Crohna, zapalenie błony śluzowej jelit i wrzody. To jednak nie koniec listy prozdrowotnych właściwości kaszy manny. Zawiera ona liczne substancje odżywcze, a wśród nich na uwagę zasługują:

    · Arginina – aminokwas, który co prawda organizm jest w stanie wyprodukować samodzielnie, ale nie w wystarczających ilościach, musimy go więc także dostarczać wraz z pożywieniem. Arginina bierze udział w produkcji kolagenu, białka, ważnego dla gojenia się ran i naprawy tkanek, a także pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego oraz na regulację hormonów. Odgrywa również ważną rolę w profilaktyce i leczeniu fenyloketonurii, cukrzycy i osteoporozy.

    · Witaminy z grupy B – tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy, które są niezbędne dla produkcji energii w organizmie oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.

    · Minerały: żelazo, potrzebne do produkcji czerwonych krwinek, magnez, ważny dla zachowania zdrowych kości i prawidłowych funkcji mięśni, wapń, podstawowy budulec kości i zębów oraz cynk, który wzmacnia układ odpornościowy.

    · Przeciwutleniacze - w tym karotenoidy i związki fenolowe, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, a tym samym chronią przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.

    Kasza manna znana jest ze swoich walorów prozdrowotnych, należy jednak pamiętać, że jest produktem zawierającym gluten, dlatego też nie zaleca się jej osobom, które zmagają się celiakią, nietolerancją na gluten lub alergią na pszenicę.

  • Kasza manna – czy może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Kasza manna to produkt całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jest lekka, pożywna i zdrowa oraz dostarczy wielu ważnych składników odżywczych (przede wszystkim żelaza i witamin z grupy B).

  • Kasza manna w kuchni – czy tylko dla niemowląt?

    Pomimo że kasza manna może kojarzyć się z rozszerzaniem diety niemowląt, sprawdzi się także jako świetny pomysł na posiłek dla dorosłych. To niezwykle wszechstronna kasza o delikatnym smaku, która może być podawana samodzielnie lub jako dodatek do potraw, zarówno na słodko, jak i na słono. Idealna na śniadanie, ugotowana na mleku lub wodzie, z dodatkiem owoców, miodu lub syropu klonowego. Można jej użyć do panierki lub jako zagęszczacza do sosów. Świetnie sprawdzi się w przepisach na naleśniki lub placuszki. W kuchni włoskiej z kaszy manny wytwarza się delikatne kluseczki gnocchi oraz używa się jej przy wyrabianiu ciasta na pizzę. Ponadto można ją wykorzystać do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, ciasteczek, chleba oraz deserów, takich jak puddingi, kleiki i kisiele mleczne.