Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kuskus

Kasza kuskus – kulinarny skarb z Północnej Afryki.

Kasza kuskus ma postać drobnych złocistych granulek pozyskiwanych z ziaren pszenicy durum. Kuskus to także nazwa tradycyjnego północnoafrykańskiego dania, skąd zresztą pochodzi. Kaskasa w języku arabskim oznacza tłuc, rozbijać i słowo to idealnie odzwierciedla metodę, za pomocą której przed wiekami produkowano ten rodzaj kaszy. Pszenicę mielono w kamiennych żarnach, a następnie odsiewano. Pozostałe grubsze granulki namaczano w wodzie, oprószano mąką i sprzedawano właśnie jako kuskus. W krajach Maghrebu spożywany był przez wszystkie warstwy społeczne. Doceniły go przede wszystkim plemiona koczownicze, które potrzebowały pożywienia łatwego do przechowywania i wygodnego do przewożenia z miejsca na miejsce.

Kasza kuskus do dziś stanowi podstawę wyżywienia w krajach arabskich Afryki Północnej, ale popularnością cieszy się również w Europie i na Bliskim Wschodzie jako zdrowy dodatek lub podstawa dla różnych dań. Mieszkańcy Maroka i Tunezji najczęściej podają go w towarzystwie aromatycznych przypraw, gulaszu z baraniny i gotowanych warzyw. Kasza kuskus zachwyca swoim smakiem, a przy tym jest pożywna, lekka i prosta w przygotowaniu.

PAPRYKI NADZIEWANE KUSKUSEM I WARZYWAMI

Kasza kuskus

  • Kasza kuskus – dlaczego warto po nią sięgnąć?

    Kasza kuskus to idealny pomysł na lekki posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Stanowi zdrowy dodatek do zbilansowanej diety, a to za sprawą swojego bogatego w elementy odżywcze składu. Co w nim znajdziemy?

    · Węglowodany złożone, które są wolniej rozkładane i zapewniają stopniowe uwalnianie energii do organizmu.

    · Białko – kuskus zawiera go więcej niż inne produkty zbożowe, z tego też powodu zalecany jest w diecie sportowców, osób aktywnych fizycznie oraz wegan i wegetarian.

    · Witaminy z grupy B, w tym tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego. Witaminy te są ważne dla produkcji energii, tworzenia czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

    · Witamina E – silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz spowalnia proces starzenia.

    · Witamina K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i dla zachowania zdrowych kości.

    · Żelazo - ważny minerał niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie.

    · Magnez - minerał, który bierze udział w setkach reakcji biochemicznych w organizmie, między innymi w produkcji energii, funkcjonowaniu mięśni i nerwów oraz utrzymywaniu zdrowych kości.

    · Fosfor – kluczowy dla zachowania mocnych kości i zębów, a także przy produkcji energii.

    · Cynk - ważny dla funkcji odpornościowych, gojenia się ran i metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów.

    Warto pamiętać, że kasza kuskus jest produktem zawierającym gluten, nie zaleca się jej zatem osobom, które borykają się z celiakią, nietolerancją na gluten lub alergią na pszenicę.

  • Kasza kuskus – niebywale prosta w przygotowaniu!

    Kasza kuskus zyskała swoją popularność również ze względu na szybkość obróbki termicznej. To jedna z najprostszych do przygotowania kasz. Wystarczy wsypać ją do miski i zalać wrzątkiem, mniej więcej 1 centymetr ponad powierzchnię kaszy, przykryć i poczekać około 5 minut. Dla urozmaicenia smaku, zamiast wrzącej wody można użyć gorącego bulionu lub mleka. Kasza kuskus pod wpływem ciepła szybko pęcznieje, zwiększając swoją objętość nawet trzykrotnie. Po 5 minutach jest gotowa do spożycia. To takie proste!

  • Kasza kuskus – czy może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Tak, kasza kuskus to produkt w stu procentach bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. W jej składzie znajdziemy ważne witaminy i minerały, których nie powinno zabraknąć w diecie kobiet w tym wyjątkowym czasie, takie jak kwas foliowy, niacyna i żelazo. Jedynym wyjątkiem są tutaj panie, które nie mogą spożywać glutenu lub pszenicy.

  • Kasza kuskus – zastosowanie w kuchni.

    Kasza kuskus po błyskawicznym przygotowaniu może zostać użyta do wielu różnych dań. By uzyskać zdrowe i sycące śniadanie można zastąpić nią płatki zbożowe i podawać z miodem i ulubionymi owocami. Posłuży także jako prosty dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs, ryb lub warzyw. By wzbogacić jej smak, wystarczy dodać ziół, przypraw, soku z cytryny lub oliwy z oliwek. Kuskus może być też świetną bazą dla sałatek, wystarczy wymieszać go z posiekanymi warzywami, ziołami i ulubionym dressingiem. Idealny jako zagęszczacz do zup i gulaszy. Ponadto kasza kuskus stanowi podstawę wielu dań kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, znajdziemy ją na przykład w takich potrawach jak tabbouleh, marokańskie tadżiny lub faszerowana papryka.