Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kasza Jeczmienna

Kasza jęczmienna – staropolski przysmak zdrowia.

Jęczmień jest jednym z najstarszych udomowionych przez ludzkość zbóż, a początki jego kultywacji sięgają 10 000 lat wstecz, kiedy to stał się ważnym źródłem pokarmu dla wielu cywilizacji starożytnego Bliskiego Wschodu, a później także Egipcjan, Greków i Rzymian. Z czasem rozprzestrzenił się na całą Europę, dotarł także do Polski, gdzie przez wieki stanowił jedną z najważniejszych upraw. W naszym kraju używano go do wytwarzania słodu jęczmiennego w browarnictwie oraz do produkcji kaszy – podstawy diety staropolskiej. Obecnie największym producentem jęczmienia na świecie jest Rosja.

Kasza jęczmienna perłowa to pozbawione twardych i włóknistych łusek, rozkruszone i wypolerowane ziarno jęczmienia. W Polsce często nazywa się ją „perłówką” lub kaszą jęczmienną mazurską. Zalicza się ją do naturalnych produktów pełnoziarnistych. Jest smaczna, zdrowa i pożywna. Trudno wyobrazić sobie wiele rodzimych dań bez kaszy jęczmiennej, to w końcu ona stanowiła jeden z głównych składników jadłospisu polskich chłopów, mieszczan i szlachty – chętnie jadały ją wszystkie warstwy społeczne.

STIR FRY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I WARZYWAMI

Kasza jęczmienna

  • Kasza jęczmienna – jakie ważne składniki odżywcze zawiera?

    Kasza jęczmienna zawiera prawdziwą bombę witamin i minerałów oraz innych ważnych elementów odżywczych, wśród których warto wymienić:

    · Białko – kasza jęczmienna jest dobrym źródłem białka roślinnego, z tego też powodu zaleca się ją osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

    · Błonnik – posiada też sporo tego ważnego składnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

    · Witaminy z grupy B – w tym tiamina (B1), niacyna (B3) i witamina B6. Tiamina odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energetycznym i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego. Niacyna bierze udział w procesach naprawczych DNA oraz pozytywnie wpływa na stan skóry, układ nerwowy i trawienny. Witamina B6 z kolei jest kluczowym elementem w licznych procesach metabolicznych, w tym syntezie neuroprzekaźników i produkcji czerwonych krwinek.

    · Witamina E – silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz spowalnia procesy starzenia.

    · Witamina K – ważna dla krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości.

    · Magnez – kluczowy dla prawidłowego działania układu mięśniowo-nerwowego i sercowo-naczyniowego, jeden z najważniejszych dla zdrowia minerałów. Wywiera również wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi.

    · Fosfor – ważny dla utrzymania zdrowych kości, mięśni i nerwów. Wpływa na zachowanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

    · Cynk – kolejny niezbędny dla zdrowia minerał, który wzmacnia układ odpornościowy i poprawia sprawność intelektualną.

    · Selen – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i podobnie jak cynk wzmacnia układ odpornościowy. Hamuje podział komórek nowotworowych, a więc jest ważny w profilaktyce raka. Chroni i wzmacnia układ nerwowy.

    · Przeciwutleniacze - kasza jęczmienna zawiera różnorodne przeciwutleniacze, w tym kwasy fenolowe, flawonoidy i lignany, które mogą pomóc chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a także zmniejszają ryzyko niebezpiecznych chorób, w tym niektórych nowotworów, chorób serca i cukrzycy typu 2.

    Ponadto regularne spożywanie kaszy jęczmiennej wzmacnia pracę układu trawiennego i pokarmowego. Wspomaga funkcje poznawcze mózgu, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, ale także poprawia samopoczucie. Łagodzi objawy stresu. Wykazuje niski indeks glikemiczny, może więc być spożywana przez osoby, które zmagają się z cukrzycą typu 2. Kasza jęczmienna może być spożywana nawet przez najmłodszych, zaleca się ją niemowlakom, które ukończyły 6. miesiąc życia i zaczynają swoją przygodę ze stałymi pokarmami.

    Należy jednak podkreślić, że kasza jęczmienna zawiera gluten, powinny jej zatem unikać osoby z nietolerancją na ten składnik pokarmowy oraz chore na celiakię.

  • Kasza jęczmienna – czy nadaje się do spożycia przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Tak! Kasza jęczmienna to jeden z najzdrowszych dla kobiet w ciąży i karmiących piersią produktów. Stanowi bogate źródło ważnych substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu oraz dla zdrowia kobiety w tym wyjątkowym dla niej czasie. Jedyny wyjątek stanowią tutaj panie, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten.

  • Kasza jęczmienna – zastosowanie w kuchni

    Kasza jęczmienna to ważny składnik wielu polskich dań, np. gulaszu, gołąbków, krupniku i wielu innych. Można z powodzeniem zastąpić nią ziemniaki lub ryż obok głównego dania. Sprawdzi się również w roli głównej, jako kaszotto z ulubionymi warzywami. Sprawi, że zupa stanie się bardziej treściwa. Można użyć jej do faszerowania papryki, cukinii lub pomidorów lub jako bazę do sycących sałatek. Sprawdzi się także jako wyborna opcja śniadaniowa – na słodko, z ulubioną konfiturą lub innymi dodatkami (owocami, orzechami, rodzynkami). Idealna dla dzieci i dorosłych – nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni!