Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Jogurt

Jogurt naturalny bio — poznaj moc naturalnego probiotyku.

Jeśli zależy Ci na świetnym zdrowiu, w Twoim codziennej diecie nie powinno zabraknąć jogurtu naturalnego bio. Sprawdź, dlaczego warto uzupełniać codzienną dietę o ten ważny produkt i jaki ma on wpływ na Twoje jelita. Oto popularne rodzaje jogurtów — sprawdź, czym one się od siebie różnią i znajdź ulubiony smak.

Wykorzystaj potencjał naturalnego jogurtu Bio, który zawiera ważne dla Twojego zdrowia wartości odżywcze.

 

Jogurt naturalny bio

  • Jak powstaje bio jogurt?

    Czy wiesz, jak powstaje jogurt naturalny? Każda porcja gęstego jogurtu o aksamitnej konsystencji powstaje z mleka pasteryzowanego podczas trwającej fermentacji mlekowej. Aby wszystko przebiegło prawidłowo, a jogurt naturalny wyglądał i smakował jak zwykle pysznie, niezbędne są bakterie Loctobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus. Fermentacja trwa około 300 minut, a do tego, by została przeprowadzona prawidłowo, niezbędne jest utrzymanie temperatury na poziomie 45 stopni Celsjusza.

    W każdej porcji jogurtu naturalnego znajduje się łatwo przyswajalne białko. Ponadto jest on źródłem wapnia, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz z grupy B, a także ważnych dla ludzkiego zdrowia bakterii kwasu mlekowego. Taki zestaw minerałów i składników pozytywnie wpływa na mikroflorę w jelitach, co oznacza, że pracują one prawidłowo i są zdrowe. A zdrowe jelita to lepsza odporność!

  • Jogurt naturalny czy grecki?

    Jogurty greckie, w porównaniu do jogurtów naturalnych mają bardziej gęstą i zwartą konsystencję. Kolejna różnica dotyczy zawartości tłuszczu — więcej jest go w jogurcie greckim. Na korzyść jogurtów greckich przemawia także ilość białka, ponieważ proces produkcyjny jogurtów naturalnych zakłada w ostatniej fazie odsączenie serwatki.

    Bez względu na to, który jogurt lepiej smakuje i który ma więcej cennych składników odżywczych, warto przynajmniej jeden z nich uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie.

  • Bio jogurt naturalny — Twoja codzienna porcja zdrowia.

    Czy wiesz, co zawiera każde 100 gramów jogurtu naturalnego? Oto skład tego produktu:

    ● węglowodany,

    ● białko,

    ● tłuszcze,

    ● fosfor,

    ● potas,

    ● wapń,

    ● sód,

    ● witaminy A, D, B1 oraz B2.

    W 100 gramach jogurtu naturalnego znajduje się 60 kcal. Jest to zdrowy i pyszny dodatek do codziennej diety.

  • Bio jogurt kontra zwykły jogurt — co wybrać?

    Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak świadomi konsumenci wiedzą, na czym polega różnica pomiędzy produktami bio i ich zwykłymi odpowiednikami. Wszystkie produkty spożywcze oraz owoce i warzywa oznaczone certyfikatem BIO zostały wyprodukowane lub wyhodowane w naturalnych warunkach bez sztucznych dodatków. W przypadku jogurtów naturalnych znaczenie ma pochodzenie mleka. Jeśli rolnik nie karmił krów sztuczną paszą i prowadzi ekologiczne gospodarstwo, to mleko będzie miało więcej wartości odżywczych. Po przeprowadzeniu licznych kontroli jakości, produkt może otrzymać certyfikat, który jest potwierdzeniem wyższej jakości.

    Jeśli zwracasz uwagę na to, co jesz, wybieraj nie tylko jogurty naturalne z certyfikatem, ale tez inne wyroby np. makarony, kasze, owoce i warzywa. Twój organizm Ci za to podziękuje.

  • Jogurty naturalny w diecie kobiet w ciąży — czy są wskazane?

    Regularne uzupełnianie diety w ważne wartości odżywcze, które zawierają między innymi jogurty to niezwykle ważny aspekt odpowiedzialnego rodzicielstwa. Dziecko, które rozwija się w łonie matki, powinno otrzymywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, by prawidłowo się rozwijać. A do tego organizm mamy, obciążony rosnącym płodem potrzebuje dobrego źródła energii, którym może być np. poranna owsianka z owocami i jogurtem naturalnym lub jogurt z owocami na drugie śniadanie.

  • Matki karmiące piersią — czy powinny jeść jogurty naturalne?

    Mleko, z którego powstaje jogurt naturalny to niezbędny składnik do tego, by utrzymać kości w świetnej formie. Regularne spożywanie produktów mlecznych, zgodnie z piramidą żywieniową dla matek karmiących piersią sprawi, że organizm nie będzie miał niedoborów, a dziecko będzie się prawidłowo rozwijało. Spożycie każdego dnia 100 gramów jogurtu naturalnego pomoże Ci utrzymać florę w jelitach w świetnej formie.