NETTO_polka_zdrowia-serce-z-kategoriami_2017-02.png

Zdrowy Wybór

Sięgnij po zdrowie

Specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy w naszych sklepach PÓŁKĘ ZDROWIA.
PÓŁKA ZDROWIA to kompleksowa i rozbudowana oferta, która powstała w oparciu o współczesne trendy żywieniowe.

Teraz robiąc zakupy w Netto, naturalne i zdrowe produkty masz zawsze pod ręką. Dajemy Ci wybór, bo wiemy, że dbanie o zdrowie to dzisiaj norma. Dla Twojej wygody w jednym miejscu zebraliśmy to, czego potrzebujesz. Wszystkie produkty podzieliliśmy na kategorie, a każda z nich oznakowana jest innym kolorem: czerwony to zdrowa alternatywa, niebieski: produkty bez cukru, pomarańczowy: bez glutenu, a zielony: ekologiczne.

Postaw na ZDROWY WYBÓR - zrób każdego dnia mały wielki krok w kierunku zdrowia. Zacznij już dziś!

Zobacz katalog

Takie zakupy to zdrowa przyjemność, więc... sięgaj śmiało!

Pamiętaj, że w miejscu oznaczonym w naszych sklepach jako PÓŁKA ZDROWIA znajdziesz jeszcze więcej produktów niż wyszczególnione poniżej!

zdrowy-wybor.jpg

pz-alternatywa.png

Zdrowa alternatywa

Przekonaj się, jak łatwo wprowadzić w życie zdrowe nawyki - wystarczy zamienić zwykły produkt na jego zdrowy odpowiednik. Ksylitol zamiast cukru, pasztet sojowy jako alternatywa dla mięsa.

 

Sprawdź


pz-cukier.png

Produkty bez cukru

Szeroki wybór artykułów bez białego cukru. Te produkty dedykowane są głównie diabetykom oraz konsumentom, którzy taką dietę wybierają na co dzień. Prawda, że słodko?

 

Sprawdź


pz-gluten.png

produkty bez glutenu

To produkty dedykowane osobom z nietolerancją glutenu, ale i takim, które chcą wyłączyć go ze swojej codziennej diety. Nie musisz szukać specjalistycznych sklepów - w Netto te produkty masz pod ręką!

Sprawdź


pz-eko.png

Produkty ekologiczne

Kupując je wiesz, że pochodzą z wiarygodnego źródła. To artykuły certyfikowane, produkowane zgodnie ze ścisłymi normami. To również produkty rolnictwa ekologicznego. Wysoka jakość gwarantowana!

Sprawdź


0717-logo-produkty-wege.png

Produkty wege

Nowość dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Specjalna oferta dla wegan i wegetarian to kolejna zdrowa propozycja od Netto! Szeroki wybór produktów roślinnych sprawi, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Zdrowo i pysznie!

Sprawdź


Warzywa i owoce

Świeżo, pysznie, naturalnie - sięgnij po zdrowe mieszanki sałat oraz inne produkty, które urozmaicą i wzbogacą Twoją codzienną dietę. Kompozycje warzyw powstały w oparciu o starannie wyselekcjonowane surowce, pochodzące wyłącznie od certyfikowanych dostawców. Postaw na zdrowy wybór z Netto i czerp z natury pełnymi garściami!

Sprawdź

Porady dietetyka
Porada 1.

Nowy Rok to idealna pora, żeby zrobić porządki w swoim organizmie. Jeśli Twoim postanowieniem jest zrzucenie kilku kilogramów lub po prostu zmiana sposobu odżywiania na zdrowszy, warto rozpocząć ten nowy etap od detoksu. Oczyszczenie organizmu z toksyn i innych szkodliwych substancji skutecznie przygotuje organizm do odchudzania – po oczyszczeniu układ pokarmowy funkcjonuje sprawniej, a metabolizm nabiera rozpędu. Co robić?

  1. Pij dużo wody o wysokiej zawartości minerałów. Jeśli zastanawiasz się ile tak naprawdę wody potrzebujesz, podziel swoja masę ciała przez 30.
    To ilość wody w litrach, którą należy spożyć każdego dnia.
  1. Oprócz odpowiedniej diety wspomóż proces detoksykacji. Możesz tym celu wykorzystać oczyszczające właściwości alg np. spirulinę czy też chlorellę lub specjalnie skomponowany suplement FOR FIT Detox z wyciągami roślinnymi.

  2. Wspomóż swoją florę jelit spożywając jak najczęściej kiszonki – kapustę, ogórki i inne kiszone warzywa lub też soki z kiszonych warzyw - zawierają one naturalne probiotyki wspomagające trawienie.

Lekki skok w Nowy Rok, czyli postanowienia dużej wagi

Katarzyna Piotrowska
dietetyk medyczny,
specjalistka dietetyki sportowej

 Produkty niezbędne do procesu detoksykacji znajdziesz w sklepach Netto.

 

Porada 2.

Zimowa pora roku to czas, kiedy najczęściej występują niedobory składników pokarmowych. W efekcie czego częściej zapadamy na infekcje, ale także we znaki daje się zmęczenie oraz zauważalny gorszy stan skóry czy też włosów.

Przy niedoborze promieni słonecznych jesteśmy szczególnie narażeni na niedobór witaminy D, którą pozyskujemy na dwa sposoby: sami wytwarzamy w skórze pod wpływem promieni UV lub możemy ją przyjąć wraz z pożywieniem. Witamina ta jest odpowiedzialna w dużej mierze za odporność, ale także i za dobry nastrój. Zatem żeby wstawać codziennie z energią i uśmiechem, spożywaj jak najczęściej tłuste ryby morskie, które są najlepszym źródłem witaminy D.

NATURALNIE SKUTECZNE,
czyli GARŚĆ SPOSOBÓW NA WZMOCNIENIE ZIMĄ

Z pomocą mogą nam przyjść także tzw. superfoods, czyli żywność naturalnego pochodzenia, szczególnie bogata w składniki odżywcze, których właściwości pozytywnie oddziaływają na organizm. Profilaktycznie spożywaj napar z czystka – tu ważna jest regularność. 2-3 razy dziennie przez kilka tygodni to absolutne minimum. Warto, ponieważ czystek działa przede wszystkim na układ odpornościowy - przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Dodatkowo napar z czystka posiada właściwości redukcji aktywności enzymu odpowiedzialnego za rozkład kolagenu w skórze, co potwierdza jego pozytywny wpływ na cerę. Jeśli już zdarzyło się przeziębienie, zwykle zaleca się duże dawki witaminy C i spożywanie herbaty z cytryną. Jednak mało kto wie, że jagody goji zawierają aż 50 razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Zatem wskazane jest, żeby pamiętać o dodaniu porcji jagód goji do porannej owsianki. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne płatki owsiane lub nie tolerujesz glutenu, spróbuj przygotować taki sam posiłek na bazie kaszy jaglanej, która dzięki zawartości krzemionki ma zbawienny wpływ na skórę i włosy.

Zdarza Ci się w okresie zimy zmagać z anemią, ogólnym osłabieniem? A może po prostu chcesz oczyścić organizm z toksyn? Koniecznie dodaj młody jęczmień do codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu poza swoimi właściwościami oczyszczającymi i witalizującymi, wspomaga także układ krążenia, w efekcie czego dba także o wrażliwe na mróz naczynka krwionośne.

Energetyczny koktajl z młodym jęczmieniem, kiwi, limonką i pomarańczą

  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z 1/2 limonki,
  • kiwi,
  • łyżeczka młodego jęczmienia
Porada 3.

Dlaczego napoje roślinne?

Szacuje się, że nawet do 70% społeczeństwa Europy nie toleruje laktozy, czyli cukru mlecznego zawartego w mleku. Reakcja jest dość szybka - dolegliwości i dyskomfort obserwuje się przede wszystkim ze strony układu pokarmowego, a w dłuższej perspektywie dość często w postaci zmian skórnych. Wówczas rozwiązaniem może być zastąpienie tradycyjnego mleka, mlekiem zwierzęcym pozbawionym laktozy. Jednak zdarza się – wbrew pozorom dość często – że jednak sama eliminacja laktozy nie wystarczy, ponieważ nasz organizm reaguje nie tyle na cukier mleczny, co na białka mleka takie jak kazeina. Właśnie wtedy z pomocą przychodzą nam mleka (napoje) roślinne. Zwyczajowo zwiemy je mlekami, jednak zgodnie z definicją, tylko produkt pochodzenia zwierzęcego może mieć na opakowaniu napis „mleko”.

Z czego powstaje napój roślinny?

W przypadku napojów roślinnych mamy spory wybór w zależności od upodobań smakowych i celu. Dostępne są z orzechów, roślin strączkowych, ziaren oraz zbóż i każde z nich charakteryzuje odmienny smak oraz wartości odżywcze w zależności od tego, z jakiego surowca zostały wyprodukowane.
Jakie są zalety spożywania napoju roślinnego?
Wszystkie napoje roślinne łączy fakt, że nie zawierają laktozy, białek mleka zwierzęcego ani cholesterolu i są odpowiednia dla wegan i wegetarian. Dodatkowym atutem jest fakt, że produkty te są wzbogacone wapniem, zatem nie ma obaw, że eliminując tradycyjny nabiał zabraknie w diecie tego ważnego dla kości pierwiastka.

Który napój wybrać?

W zależności od Twojego celu - jeśli ograniczasz węglowodany w diecie, odpowiednie będą mleka powstałe z orzechów: mleko kokosowe lub migdałowe. Jeśli natomiast chcesz dostarczyć sobie większą ilość węglowodanów np. w koktajlu po treningu, wybierz jako bazę to, które powstało w oparciu o zboża np. mleko ryżowe lub owsiane.

Budyń czekoladowy

  • 12 świeżych daktyli (lub suszonych namoczonych wcześniej)
  • łyżka kakao
  • ½ szklanki mleka roślinnego

Zmiksować składniki.

(250 kcal, zaspokaja ¼ zapotrzebowania na wapń, ¼ zapotrzebowania na magnez)

Porada 4.

Czy każdy cukier jest taki sam?

Na temat szkodliwości białego cukru i jego mechanizmu uzależniającego mówi się od dawna. O niekorzystnym wpływie na masę ciała wiedzą wszyscy. Z tego powodu popularne stały się sztuczne słodziki takie jak aspartam czy acesulfam, na które zwykle można trafić w produktach z tzw. ograniczoną zawartością cukru czyli produktach typu „light”. Słodziki to tylko pozornie rozwiązanie idealne – nadal mamy słodki w smaku produkt, a z obniżoną zawartością kalorii. Jednak prawda jest taka, że natury nie sposób oszukać - wprowadzając w błąd nasz organizm, czyli spożywając słodziki, powodujemy jego rozregulowanie obniżając aktywność insuliny, a przez to kolejno spożywany biały cukier będzie również słabiej metabolizowany i koło się zamyka.

słodkiego, zdrowego życia,
czyli o zaletach ksylitolu i erytrytolu

Od niedawna mamy jednak dostępne na półkach Netto zupełnie naturalne substancje słodzące jakimi są ksylitol oraz erytrytol. Substancje te nie zaburzają metabolizmu jak popularne słodziki, a ponadto mają nawet właściwości odwracania negatywnych skutków wywołanych przez nadmierne spożycie białego cukru!

Który z nich jest właśnie dla Ciebie?

Ksylitol pochodzący z drzewa brzozy wygląda i smakuje jak cukier (w odróżnieniu od wielu słodzików), ale ma o połowę mniej kalorii niż biały cukier i niski indeks glikemiczny. Jego najistotniejszą zaletą jest fakt, że sprzyja wchłanianiu wapnia i witaminy D, a co za tym idzie wpływa pozytywnie na mineralizację kości i zębów. Jest to szczególnie ważna wiadomość dla dzieci w okresie wzrostu, które chętnie zjadają słodkości, ale także i dla osób starszych narażonych na zmiany kostne. Trzeba jednak pamiętać, że jednorazowo zbyt wysokie spożycie może wywołać objawy ze strony jelit. Ze względu na fakt, że organizm początkowo wytwarza zbyt małą ilość enzymów mogących strawić ksylitol, najkorzystniej jest stopniowo dodawać tą substancję do diety.

Z kolei erytrytol to substancja występująca naturalnie m.in. w owocach, przy czym jest nieco mniej słodki od tradycyjnego cukru, ale i też ma jeszcze niższy indeks glikemiczny niż ksylitol i jeszcze mniej kalorii (30kcal/100g), więc to zdecydowanie najlepszy wybór dla diabetyków. Erytrytol w większej dawce nie wpływa w żaden sposób na jelita, a poza tym faktem posiada te same zbawienne na nasz organizm właściwości, co ksylitol.

Ksylitol i erytrytol mogą być poddawane wysokiej temperaturze, zatem znajdują zastosowanie także do wypieków. Jedynie chleby i ciasta drożdżowe nie są najlepszej jakości – to dlatego, że produkty te mają właściwości grzybobójcze i nie fermentują, a zjawisko to jest niezbędne, żeby drożdże mogły zacząć działać.

Porada 5.

Kokosowe szaleństwo – dla zdrowia i urody

Ostatnimi czasy kokos przeżywa istny renesans, w wyniku czego pojawiają się coraz to nowe produkty powstałe na jego bazie. Orzech kokosowy jest uznawany za tzw. superfoods, czyli żywność pochodzenia naturalnego, która korzystnie działa na organizm człowieka.

Kokos Pełen skarbów

 Skąd ta nagła popularność orzecha kokosowego?

1. Powstały z orzecha kokosowego olej kokosowy składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach MCT. Jest to istotne, ponieważ tłuszcze MCT są metabolizowane w zupełnie odmienny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie pomagają schudnąć, obniżają poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko chorób serca.

2. Odchudzanie i tłuszcz dla większości osób na diecie nie idzie w parze, a jednak olej kokosowy ze względu na swoją budowę podlega innym procesom w organizmie niż pozostałe tłuszcze roślinne. Ze względu na te właściwości olej kokosowy nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, a paradoksalnie dodaje energii przyspieszając przemianę materii.

3. Kokos jako superżywność ma właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Zatem poza pozytywnym wpływem na odporność, olej czy też mus z kokosa idealnie sprawdzi się także jako odżywka do włosów, balsam do ciała lub jako składnik maseczki do twarzy – szczególnie dla cery przesuszonej.

4. Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, warto wiedzieć, że kokos w 100 g zawiera prawie o 1/2 więcej potasu niż słynące z tego faktu banany. Potas jest pierwiastkiem niezbędnym do skurczu mięśnia, dlatego jego prawidłowy poziom jest istotny w wysiłku fizycznym. Ponadto badania naukowe dowiodły, że woda z kokosa jest najlepszym napojem izotonicznym, ponieważ składem przypomina ludzie osocze.

5. Z orzecha kokosowego otrzymujemy całą gamę produktów zachowujących zbawienne właściwości kokosa:

  • mleczko kokosowe sprawdzi się u osób z nietolerancją mleka krowiego;
  • mąka kokosowa, która zastąpi niewskazane zboża w diecie bezglutenowej;
  • olej kokosowy do zastosowania i w kuchni (także do smażenia i pieczenia) i w pielęgnacji ciała;
  • mus kokosowy do smarowania pieczywa idealny dla wegan;
  • wiórki kokosowe jako dodatek do owsianek, wypieków i koktajli, których już 100 g zaspokoi 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez.
Porada 6.

Soki naturalne – bogactwo witamin i minerałów zamknięte w butelce

Ekologiczne, naturalne soki to skarbnica zdrowia, która szczególnie w okresie zimowym może wspomóc odporność, a także korzystnie wpłynąć na samopoczucie zwiększając siły witalne. Każdy z soków charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami odpowiednimi dla rośliny z której powstał.

dlaczego warto pić soki naturalne?

Ekologiczne, naturalne soki to skarbnica zdrowia, która szczególnie w okresie zimowym może wspomóc odporność, a także korzystnie wpłynąć na samopoczucie zwiększając siły witalne. Każdy z soków charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami odpowiednimi dla rośliny z której powstał.

Sok z aceroli zawierający najwięcej witaminy C, poza faktem, że zmniejsza ryzyko infekcji to także uszczelnia naczynia krwionośne szczególnie wrażliwe na ujemne temperatury. Sok z aceroli może być także podawany dzieciom w celu wzmocnienia odporności.

Bogactwo antyoksydantów zwalczających wolne rodniki stanowi sok z jagód acai, który ponadto pomoże w utracie kilogramów w trakcie odchudzania. Odpowiedzialne za starzenie się organizmu wolne rodniki powstają w każdym organizmie, ale jest ich najwięcej u osób aktywnych fizycznie oraz osób starszych.

Wraz z wiekiem warto zwrócić uwagę na regeneracyjne właściwości lucerny, która może być pomocna w leczeniu zaburzeń trawienia oraz zmian reumatoidalnych. Dodatkowo lucerna jest bogactwem witaminy A niezbędnej dla narządu wzroku.

Aloes znany jest jako naturalny adaptogen, czyli substancja pomagająca organizmowi przystosować się do nowych warunków. Dlatego w sytuacjach stresowych oraz na przełomach pór roku warto korzystać z pomocy soku aloesowego niezależnie od wieku.

Szczególnie wskazany dla Panów będzie sok z pokrzywy - spożywany regularnie podnosi poziom testosteronu i zapobiega problemom z prostatą. Z kolei spożywany regularnie przez Panie wspomoże błyszczące włosy i paznokcie.

Najkorzystniejsze połączenia soków

  Odporność + problemy jelitowe
(profilaktycznie lub w trakcie antybiotykoterapii)
acerola + aloes
  Cera + witalność (na przełomach pór roku i w okresie grzewczym) jagody acai + acerola
  Odchudzanie lucerna + jagody acai
  Wyrównanie glikemii
(nieprawidłowy poziom cukru we krwi)
morwa biała + aloes
  Podwyższony poziom cholesterolu morwa biała + lucerna
  Osoby aktywne fizycznie jagody acai + pokrzywa

Żeby w pełni wykorzystać właściwości wszystkich roślin, soki należy spożywać oddzielnie, aby nie zaburzyć wchłaniania także wskazane jest spożycie kilkanaście minut przed posiłkiem - wówczas wchłanianie przebiega najefektywniej.

*W przypadku soku z pokrzywy i lucerny wskazane są przerwy w kuracji co kilka tygodni, ponieważ mogą wpływać na gospodarkę hormonalną.
*W przypadku leczonej farmakologicznie cukrzycy warto skonsultować przyjmowanie morwy białej z lekarzem

Porada 7.

Płatki zbożowe to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych. Tradycyjnie powstają z gotowanych, a następnie walcowanych ziaren zbóż i właśnie wówczas przybierają postać płatków.

Pamiętaj o tym fakcie, wybierając zdrowe, niskoprzetworzone produkty, ponieważ pod pojęciem "płatków śniadaniowych" kryje się także cała gama wyrobów zawierająca niejednokrotnie więcej cukru i szkodliwego tłuszczu trans niż niektóre słodycze. Zatem najlepszym wyborem są ekologiczne i certyfikowane płatki powstałe z naturalnych ziaren zbóż, które cechuje wysoka zawartość:
- węglowodanów niezbędnych osobom aktywnym fizycznie i umysłowo,
- witamin z grupy B odpowiedzialnych m.in. za do właściwy wzrost paznokci i włosów,
- błonnika, który zwiększa uczucie sytości i wspomaga trawienie.

dieta Lekka jak z płatka!

Dzięki odmiennym właściwościom zbóż, z których powstały płatki, możesz dobrać odpowiedni dla swoich codziennych potrzeb produkt:

  1. Na diecie bezglutenowej sprawdzą się płatki jaglane lub gryczane. Gryczane będą szczególnie pomocne w okresie zwiększonej aktywności fizycznej lub w przypadku gdy spożywasz dużo kawy – zawierają bowiem najwięcej magnezu. Z kolei płatki jaglane będą idealnym uzupełnieniem diety osób o wzmożonym wysiłku umysłowym – zawartość lecytyny zwiększa koncentrację i zdolności zapamiętywania.
  2. Włosom i paznokciom poza witaminami z grupy B przyjdzie z pomocą kwas krzemowy zawarty w ziarnach orkiszu. Krzem zawarty w płatkach orkiszowych sprzyja utrzymaniu elastyczności skóry oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu.
  3. Dla wegan narażonych na niedobory kwasów tłuszczowych omega-3 sprawdzą się płatki z dodatkiem orzechów włoskich. Orzech włoski zawiera kwas ALA należący do grupy kwasów omega-3, który w około 10% jest w naszym organizmie przekształcany w kwas EPA– dokładnie ten sam, który zawierają ryby.
  4. W trakcie odchudzania szczególnie pomocny jest błonnik, czyli włókno roślinne, które nie ulega trawieniu, posiada zaś cudowną właściwość wiązania szkodliwych substancji sprzyjając detoksykacji organizmu. Możesz dodatkowo zwiększyć jego zawartość w posiłku dodając do dowolnych płatków otręby żytnie. Pamiętaj, że błonnik wiąże także wodę, zatem zwiększając jego ilość w diecie koniecznie zwiększ także spożycie płynów.
    Tradycyjne płatki z mlekiem zna każdy z nas. Warto spróbować także innych zastosowań tych produktów! Dodaj je do koktajlu, zmiksuj z jajkami i usmaż omlet lub wymieszaj z bananem, uformuj ciastka i upiecz.

 

Odżywczy koktajl (370 kcal) zaspokaja ½ dobowego zapotrzebowania na błonnik!

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

płatki jaglane

30

3*łyżka

109.8

banan

115

średnia sztuka

109.3

maliny mrożone

100

1/3 opakowania

29.0

daktyle suszone

24

5 sztuk

66.5

mleko (napój) ryżowe

125

1/2 szklanki

58.8

Porada 8.

Jak zbilansować dietę wegańską?

Weganizm to jedna z najbardziej rozpowszechnionych diet eliminacyjnych, która cechuje się wykluczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym także mleka, jaj, serów i miodu. Ze względu na fakt, że ten sposób żywienia opiera się na ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, warzywach, owocach oraz pestkach i orzechach, istnieje zwiększone ryzyko powstania niedoborów pokarmowych.

Zadbaj o ilość białka w diecie

Często diety wegańskie w dużej mierze opierają się na soi będącej źródłem białka roślinnego. Soja jako dopełnienie diety rzeczywiście zmniejsza ryzyko osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych, a u kobiet może łagodzić objawy okresu przekwitania. Jednak ze względu na fakt, że wpływa na gospodarkę hormonalną nie powinna być podstawą diety (szczególnie w okresie dorastania oraz u mężczyzn dbających o właściwy poziom testosteronu). Z pomocą przychodzą wówczas pozostałe rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica, czy też ciecierzyca. Istotny jest fakt, że strączki należy moczyć i płukać przed przygotowaniem, dzięki czemu pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie minerałów nawet o połowę! W tym przede wszystkim żelaza i wapnia - pierwiastków szczególnie ważnych w dietach wegańskich.

Zestawiaj odpowiednio produkty

Produkty zwierzęce nazywane są białkami pełnowartościowymi, ponieważ mają kompletny zestaw aminokwasów, w odróżnieniu od białek roślinnych o niepełnym składzie niezbędnych nam aminokwasów. Niemniej jednak dzięki odpowiedniemu zestawieniu produktów roślinnych – na zasadzie puzzli – aminokwasy z różnych produktów uzupełniają wzajemnie swoje ‘braki’ i możemy uzyskać skład przypominający kompletny zestaw aminokwasów. Ważne, aby te produkty zostały spożyte w jednym posiłku. Najlepsze połączenia produktów roślinnych dostarczających niezbędnych aminokwasów:

- warzywa strączkowe + zboża,
- świeże warzywa + sezam,
- warzywa + orzechy.

Jakie inne niedobory mogą powstać?

Szczególnie należy zwrócić uwagę na żelazo, wapń, wit. D oraz kwasy omega-3.

Żelazo w szczególności występujące w mięsie może być zastąpione żelazem pochodzenia roślinnego, jednak należy pamiętać, że to pochodzące z produktów roślinnych przyswaja się jedynie w 5% (dla porównania przyswajalność żelaza z produktów zwierzęcych to ok. 20%). Przyswajalność żelaza wzrasta w obecności witaminy C, zatem spożywając produkty bogate w żelazo takie jak: pestki dyni, soja, sezam, spirulina, fasola czy też soczewica należy pamiętać, aby spożywać je ze świeżymi warzywami bądź owocami, wówczas możliwe jest zwiększenie stopnia przyswajalności nawet czterokrotnie.

W przypadku rezygnacji z nabiału wzrasta ryzyko niedoboru wapnia, pomocne wówczas mogą być mleka (napoje) roślinne wzbogacone tym pierwiastkiem. Kolejnym rozwiązaniem jest picie wody mineralnej wysokomineralizowanej bardziej zasobnej w wapń.

Eliminacja ryb z diety często powoduje niedobór kwasów omega-3 oraz witaminy D. Aby uniknąć negatywnych skutków niedostatecznej podaży tych kwasów warto dodawać do potraw orzechy włoskie i siemię lniane (lub oleje z nich wytłoczone), których tłuszcze są przekształcane w naszym organizmie do kwasów omega-3. Witaminę D, którą dostarczamy z pożywieniem lub syntetyzujemy w skórze pod wpływem promieni słonecznych, najkorzystniej jest suplementować w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie wczesnej wiosny.

Czym zastępować produkty?

Obecnie mamy całą gamę zamienników produktów. Zamiast miodu sprawdzi się melasa karobowa, która poza walorami smakowymi jest także bogactwem żelaza. Tradycyjne pasztety z powodzeniem zastąpią pasztety roślinne z soi, ciecierzycy lub soczewicy. Natomiast do naleśników zamiast kremu orzechowego na bazie mleka, cukru i kakao idealne będzie naturalne 100% masło orzechowe.

Porada 9.

Słodycze bez dodatku cukru mogą być alternatywą dla osób na dietach redukcyjnych, diabetyków oraz osób chętnie sięgających po słodkie przekąski. Należy jednak pamiętać, że cukier w tych produktach zastępowany jest innymi dodatkami. Jakimi? Właśnie ten fakt ma decydujące znaczenie, czy produkt rzeczywiście jest wskazany na naszej diecie.

naturalnie słodka alternatywa!

Do wyboru mamy mnóstwo słodkości z dodatkiem naturalnych substancji takich jak ksylitol czy też erytrytol (o właściwościach obu możesz przeczytać w poście nr 4), ale warto także pamiętać, że istnieje mnóstwo syntetycznych i powszechnie stosowanych słodzików. Słodziki te niestety nie sprzyjają naszemu zdrowiu, ani samopoczuciu – aspartam od wielu lat podejrzewany jest o działanie rakotwórcze, cyklaminian sodu stanowi silny alergen, z kolei acesulfam K wiązany jest z uszkodzeniami DNA (istotny fakt dla osób planujących powiększenie rodziny). Tutaj właśnie należy wspomnieć o jeszcze jednej dobrej alternatywie dla cukru, czyli o naturalnym słodziku – stewii. Stewia jest rośliną o wyjątkowo słodkich liściach, zatem jest w pełni naturalną substancją słodzącą, którą można nawet samodzielnie hodować w ogrodzie lub w domu przez cały rok.

W medycynie ludowej stewia była wykorzystywana jako środek wzmacniający serce, a przy tym pomagający obniżyć ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. W badaniach naukowych potwierdzono, że liście stewii zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, co jest szczególnie ważne dla diabetyków i osób insulinoopornych. Dla osób odchudzających się najistotniejszą zaletą będzie fakt, że stewia jest 300 razy słodsza od cukru a przy tym ma 0 kcal. Z kolei dla rodziców korzystna informacja, że nie przyczynia się do powstawania próchnicy u dzieci. 

Oczywiście koniecznie trzeba pamiętać, że dodatek stewii do produktu nie czyni go bezkalorycznym, zatem jak ze wszystkim – umiar zawsze wskazany.

Koktajl z masłem kakaowo-orzechowym słodzonym stewią

  • banan
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki kremu kakaowo-orzechowego  Torras
  • 2 łyżki płatków jaglanych

Wszystko zmiksować.

Koktajl 320 kcal, zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez.

Gazetka NETTO