Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

STAĆ CIĘ NA WYRZUCANIE?MOŻNA ROZSĄDNIEJ!

W ramach nowej kampanii społecznej, zainicjowanej przez naszą firmę z okazji Światowego Dnia żywności, we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności pragniemy uczulić naszych klientów na globalny problem marnowania żywności. Na stronie zamieściliśmy szereg praktycznych wskazówek, podpowiadając, jak prawidłowo przechowywać żywność i lepiej ją wykorzystywać, z korzyścią dla planety oraz portfela.

LODÓWKA TO MIEJSCE NA PRODUKTY, KTÓRE SZYBKO I ŁATWO ULEGAJĄ ZEPSUCIU

CZY WIESZ, JAK UKŁADAĆ PRODUKTY W LODÓWCE, ABY DŁUGO ZACHOWAŁY ŚWIEŻOŚĆ?

  • Nie ustawiaj zapasów zbyt ciasno
  • Rozdzielaj surowe produkty od przetworzonych
  • Szczelnie zamykaj pojemniki i naczynia
  • Używaj pojemników o stałym przeznaczeniu i regularnie je myj
  • Systematycznie sprawdzaj daty przydatności produktów, te starsze ustawiaj
    z przodu półek by nie zalegały zapomniane
  • Dbaj regularnie o higienę lodówki

 

 

NA ZAKUPACH

PLANUJ! KUP MNIEJ, ZRÓB LISTĘ!

Często wyrzucamy jedzenie, bo mamy za dużo w lodówce, zapominamy, albo coś nam nie smakuje. Wyciągnijmy wnioski! Nie kupuj produktów, których nie lubisz oraz nie kupuj na zapas. Zrób listę zakupów, żeby wiedzieć, czego na pewno potrzebujesz. Mamy dla Ciebie gotową listę zakupów!
POBIERZ LISTĘ ZAKUPÓW

PRZECHOWUJ MĄDRZE I ZACHOWAJ ŚWIEŻOŚĆ PRODUKTÓW NA DŁUŻEJ

Sprawdź, jak przechowywać:

  • WARZYWA I OWOCE

    • Nie zostawiaj surowych warzyw i owoców w reklamówkach.
    • Do lodówki wkładaj tylko dojrzałe i nietrwałe produkty.
    • Nie myj produktów przed schowaniem do lodówki, bo skrócisz ich życie.
    • Zamrozić możesz prawie każdy produkt, ale są takie, które tego nie lubią: bakłażany, awokado czy banany nie będą się już nadawać do spożycia.
    • Pokrojone warzywa i owoce przechowuj w folii spożywczej lub szczelnych pojemnikach.
    • Produkty, które straciły urodę i nie masz ochoty jeść ich na surowo możesz przetwarzać: piec, smażyć, miksować w smoothies.
    • Jeśli kupisz za dużo - przerabiaj na później, np. susz, rób kiszonki, soki, kompoty lub sosy.
  • PIECZYWO

    • Nie przechowuj pieczywa w plastikowych torebkach.
    • Znajdź suche miejsce o stałej temperaturze 18-22°C.
    • Korzystaj z lnianych woreczków, drewnianych chlebaków, ceramicznych lub plastikowych pojemników zapewniających cyrkulację powietrza.
    • Dbaj o higienę chlebaka, myjąc go raz w tygodniu, regularnie pozbywając się okruchów i resztek starego pieczywa.
    • Pierz woreczki lub ściereczki, którymi owijasz pieczywo.
    • Pieczywo tostowe zawsze przechowuj w lodówce.
    • Nadmiar chleba możesz zamrozić, najlepiej w kromkach.
    • Zachowaj świeżość i miękkość pieczywa, nakrywając krojoną powierzchnię papierem pergaminowym.
  • MIĘSO I WĘDLINY

    • Mięso chowaj do lodówki od razu po zakupach.
    • Przechowuj w temperaturze do 2°C, max. do 3 dni.
    • Przed włożeniem do lodówki zawsze umyj i osusz mięso.
    • Pamiętaj, że mięso mielone psuje się zdecydowanie szybciej.
    • Możesz wydłużyć czas przechowywania surowego mięsa poprzez oddzielenie go od kości, peklowanie, marynowanie lub po prostu posolenie.
    • Zamrożone mięso możesz przechowywać w zależności od gatunku od 3 do 8 miesięcy.
    • Przygotuj etykiety z datami, by wiedzieć, ile czasu mięso jest już w Twoim zamrażalniku.
    • Nie zamrażaj mięsa, które chcesz zjeść na surowo.
    • Nigdy nie zamrażaj go dwukrotnie.
    • Przechowuj mięso, rozdzielając osobno surowe i przetworzone produkty.
    • Używaj szklanych pojemników, folii spożywczej lub aluminiowej.
  • NABIAŁ

    • Produkty mleczne i nabiał zawsze przechowuj w lodówce.
    • Chowaj je niezwłocznie po zakupach.
    • Używaj szczelnych pojemników z jasno oznaczonymi datami produkcji lub zakupu.
    • Dbaj, by nowe produkty trafiały na tył lodówki, a te starsze stały z przodu.
    • Jogurty, mleko, twaróg najlepiej jest trzymać na środkowej lub górnej półce lodówki.
    • Sery nie powinny mieć kontaktu z innymi produktami spożywczymi.
    • Unikaj stawiania mleka w drzwiach – tam jest najcieplej.
    • Otwarte mleko powinno być zużyte w ciągu tygodnia.
    • Jogurty nadają się do mrożenia – nie tracą walorów nawet przez dwa miesiące.

PRZETWARZANIE, CZYLI WYKORZYSTAJ POTENCJAŁ PRODUKTÓW

Zobacz, jak wykorzystać:

  • WARZYWA I OWOCE

    • Myśl kreatywnie o produktach, które już były składnikiem dań: z przetworzonych warzyw i owoców możesz robić sałatki, zapiekanki bądź pasty do pieczywa.
    • Planuj i rób mniejsze zakupy; kupuj to, czego potrzebujesz i wiesz, że zostanie wykorzystane – zakupy "na zapas" często się marnują.
    • W sklepie nie bój się sięgać po krzywe marchewki i samotne banany (Netto też ma taką akcję) – produkty nie muszą być piękne, żeby były pełnowartościowe.
  • PIECZYWO

    Daj drugie życie produktom, które straciły pierwszą świeżość:

    • Czerstwe pieczywo wykorzystaj na grzanki, tosty lub zapiekanki.
    • Małe, nietłuste grzanki możesz przechowywać i stosować jako dodatek do sałatek lub zup.
    • Przesuszone pieczywo możesz zetrzeć i przygotować własną panierkę.
    • Odświeżaj pieczywo w piekarniku, zamiast wyrzucać albo kupować nowe.
    • Poszukaj przepisów na wykorzystanie czerstwego pieczywa, np. tosty francuskie lub jako zagęszczacz do wybranych zup.
  • MIĘSO I WĘDLINY

    Przetworzone mięso możesz wykorzystać na wiele sposobów:

    • Gotowe mięso/pieczeń wykorzystuj do kanapek.
    • Mięso z zupy wykorzystaj jako farsz do pierogów.
    • Wędzone mięso jako dodatek do zup typu kapuśniak lub leczo.
    • Przetwarzaj – zapiekaj w formie zapiekanek, rób smarowidła i pasztety.
  • NABIAŁ

    Produkty, które straciły pierwszą świeżość możesz przetwarzać:

    • Białe sery i twarogi możesz użyć do przygotowania racuchów, farszu do naleśników czy pierogów, jako dodatek do ciasta.
    • Żółte sery są idealne do zapiekanek, grzanek lub past makaronowych.
    • Jogurty wykorzystaj do dipów lub sosów.

Wprowadź zmiany już dziś i oszczędzaj!

Gazetka NETTO