5 tys. lat p.n.e. winogrona stosowane były w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego oraz skaleczeń i ran. Już wtedy znano ich niezwykłe właściwości.
Winorośl jak tak wiekową rośliną jak sama ludzkość. Obok zbóż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.
W zdrowym gronie
Winogrona białe poza swoim przepysznym, soczystym smakiem dostarczają wiele zdrowotnych argumentów, by je spożywać. Zawierają witaminy C, A, B, fosfor, potas, wapń, magnez, cynk i żelazo. Dostarczają też jod, który jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Są doskonałym składnikiem różnego typu diet. Wspomagają pracę serca, a ze względu na silne przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera. Warto jeszcze pamiętać o ich dobroczynnym wpływie na nasze kości.
Wyciśnij z nich wszystko!
Winogrona białe mogą uraczyć Cię swoim smakiem na wiele różnych sposobów. Jako sok ugaszą pragnienie w letni dzień, uprzyjemnią spotkanie w gronie bliskich jako pyszna galaretka lub jako przetwory. Doskonale podkreślą smak indyka lub wieprzowiny czy sera. Są też sprawdzonym dodatkiem do ciast i deserów oraz surówek.