Zdrowa Żywność

Zdrowa żywność jako podstawa dbania o siebie

Wydaje się, że wśród nas występują dwa warianty stylu życia. Pierwszy to ten zabiegany, gdzie jesteśmy pochłonięci pracą, żyjemy w pędzie i ciągłych obowiązkach. Drugi jest spokojniejszy, z obowiązkami, ale w myśl “work life balance”. Pomimo że każdy dąży do spokojnego życia, czasem trudno jest je osiągnąć. Jednak jeśli uda nam się osiągnąć równowagę pomiędzy pracą a życiem prywatnym, zdrowe odżywianie staje się prostsze. Zbilansowana dieta pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, prawidłowej masy ciała, dostarcza energii i dba o zdrowie. Jedzenie odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i ma znaczenie dla zdrowia psychicznego. Dlaczego zdrowa dieta jest podstawą dbania o siebie?

Czym jest zdrowa żywność?

Zdrowa żywność to żywność nieprzetworzona, która dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze z naturalnych produktów. Charakteryzuje się niską zawartością cukrów i tłuszczów w diecie oraz bez sztucznych dodatków. Zdrowa żywność bogata jest w wartościowe składniki odżywcze, dzięki spożywaniu warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, chudych mięs, orzechów i nasion oraz produktów mlecznych. Wybierając zdrowe produkty, dbamy o nasze zdrowie, samopoczucie, koncentrację i jakość życia.

Korzyści płynące ze zdrowej diety

Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych do codziennej diety przynosi wiele korzyści, a zbilansowane posiłki, pełne błonnika witamin i minerałów, pomagają w utrzymaniu pełnego stanu zdrowia i dostarczają energii na cały dzień. Jakie jeszcze korzyści daje zdrowa dieta? 

  1. Zmniejsza ryzyko chorób - zdrowa dieta pomaga i chroni przed chorobami cywilizacyjnymi np. przed cukrzycą, nadwagą, otyłością, nadciśnieniem czy miażdżycą.

  2. Poprawia kondycję fizyczną i wygląd - odpowiednio zbilansowane posiłki pomagają w zwiększeniu wydolności i regeneracji organizmu. Zdrowa dieta pomaga również w utrzymanie prawidłowej masy ciała, dba o zdrowe włosy, skórę i paznokcie. 

  3. Wspomaga zdrowie psychiczne - zdrowa dieta wpływa na produkcję serotoniny oraz dostarcza witaminy z grupy B, magnez oraz kwasy omega-3, a to wszystko wpływa na pracę mózgu i redukują zaburzenia nastroju.   

  4. Wzmacnia układ odpornościowy - zbilansowana dieta dostarcza wiele składników odżywczych m.in.  witaminę C i witaminę D, które budują silny układ odpornościowy.

Zdrowa żywność a styl życia

Dbanie o siebie i o swoje zdrowie to nie tylko kwestia zdrowego odżywiania, ale ważna jest również aktywność fizyczna, prawidłowy sen i zarządzanie stresem. Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, poprawiają wydolność organizmu i wspierają pracę zdrowia psychicznego poprzez produkcję endorfin, czyli hormonu szczęścia. Aktywność fizyczna powinna być dobrana do indywidualnych preferencji, aby wykonywać ją z przyjemnością.

Bardzo ważna jest regeneracja po ciężkim dniu, dlatego warto zadbać o sen i wprowadzić aktywność, która pomoże z redukcją stresu np. medytacja lub joga.

Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i regeneracja to styl życia, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych, pozwalających cieszyć się zdrową sylwetką, dobrym samopoczuciem i pełnym energii dniem.

Przykładowy jadłospis na jeden dzień 

Śniadanie: Owsianka z owocami i orzechami

  • Płatki owsiane gotowane na mleku roślinnym (np. migdałowym) lub wodzie.

  • Dodatek świeżych owoców (np. jagody, truskawki, banan).

  • Garść orzechów (np. migdały, orzechy włoskie) i łyżeczka nasion chia lub lnu.

  • Posypane cynamonem dla smaku i dodatkowych właściwości zdrowotnych.

Drugie śniadanie: Kanapki z pełnoziarnistego chleba

  • Chleb pełnoziarnisty z awokado, plasterkami pomidora i ulubionymi ziołami (np. bazylia, rukola).

  • Do tego gotowane jajko lub kawałek chudego sera (np. twaróg lub ser kozi).

  • Herbata ziołowa lub kawa bez cukru.

Obiad: Sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami

  • Grillowana pierś z kurczaka (lub tofu dla wersji wegetariańskiej).

  • Mieszanka sałat (np. rukola, szpinak, sałata lodowa) z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki i cebuli.

  • Sos na bazie oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

  • Porcja quinoa lub kaszy jaglanej jako źródło węglowodanów.

Kolacja: Pasta z soczewicy z warzywami

  • Makaron pełnoziarnisty lub makaron z ciecierzycy.

  • Sos pomidorowy przygotowany na oliwie z czosnkiem, cebulą i pomidorami.

  • Czerwona soczewica jako źródło białka.

  • Dodatkowo szczypta parmezanu i świeża bazylia do dekoracji.