Wiosenny Piknik

Wiosenne pikniki - przekąski, które łatwo zabrać ze sobą

Wiosenne pikniki - przekąski, które łatwo zabrać ze sobą

Piknik to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu, szczególnie kiedy zbliżają się pierwsze ciepłe dni! Chcesz przygotować szybkie, proste i pyszne przekąski, które posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Dobrze się przechowują i łatwo je zapakować? Czytaj dalej, a podsuniemy Ci kilka pysznych, a przede wszystkim zdrowych przepisów!

Jak zaplanować przekąski na piknik?

Zanim zaczniesz przygotowywać przekąski, warto wybrać miejsce, do którego się wybierzesz. Niektóre z nich oferują stoły piknikowe lub altanki, a wtedy możesz jeszcze bardziej poszaleć z pomysłami na jedzenie. Jeśli jednak planujesz klasyczny piknik na kocu w parku, to postaw na przekąski, których nie trzeba będzie kroić, ani jeść na talerzu, a łatwo będzie wziąć w rękę.

Piknikowe przekąski powinny być łatwe do podzielenia i dobrze znosić temperaturę. Pamiętaj też, by zapakować jedzenie na piknik tak, by nie straciło świeżości. Postaw na szczelne pojemniki, chłodzące wkłady i nie wystawiaj przekąsek na bezpośrednie działanie słońca.

Koniec przygotowań, przejdźmy do przepisów!

Tortilla z pastą z awokado i warzywami

Składniki:

       2 dojrzałe awokado

       sok z ½ cytryny

       1 ząbek czosnku (przeciśnięty)

       sól, pieprz do smaku

       4 placki tortilla

       1 ogórek

       1 marchewka

       kilka liści sałaty

       pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  1. Awokado rozgnieć widelcem z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.

  2. Warzywa pokrój w cienkie słupki, pomidorki na połówki.

  3. Posmaruj tortillę pastą, ułóż warzywa i zawiń w rulon.

  4. Przekrój na pół, zapakuj w pojemnik - idealna przekąska na piknik!

Sałatka z kaszą kuskus, mozzarellą i warzywami

Składniki:

       100 g kaszy kuskus

       200 ml wrzątku

       10 pomidorków koktajlowych

       ½ ogórka

       garść rukoli

       1 kulka mozzarelli

       1 łyżka oliwy

       sól, pieprz

       listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5–10 minut.

  2. Pokrój warzywa i mozzarellę. Połącz wszystko z przestudzoną kaszą.

  3. Dodaj oliwę, przyprawy i posyp miętą.

  4. Zapakuj do szczelnego pojemnika - sałatka na piknik gotowa!

Muffinki marchewkowe z orzechami

Składniki:

       2 jajka

       100 g cukru trzcinowego

       150 g startej marchewki

       100 ml oleju

       150 g mąki

       1 łyżeczka proszku do pieczenia

       ½ łyżeczki cynamonu

       garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem, dodaj olej, marchewkę, a następnie suche składniki.

  2. Wymieszaj i przełóż do foremek na muffinki.

  3. Piecz w 180°C przez 20–25 minut.

  4. Po ostudzeniu zapakuj i masz słodką przekąskę na piknik, którą pokochają wszyscy.

Kanapki z hummusem, sałatą i rzodkiewką

Składniki:

       4 kromki pieczywa pełnoziarnistego

       4 łyżki hummusu

       kilka liści sałaty

       4 rzodkiewki

       sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Posmaruj chleb hummusem, ułóż sałatę i plasterki rzodkiewki.

  2. Dopraw do smaku, przykryj drugą kromką.

  3. Owiń kanapki w papier lub włóż do pojemnika.

Jak zapakować jedzenie na piknik, żeby zachowało świeżość?

       Wybierz szczelne pojemniki, które zapobiegają rozlewaniu się sosów i zachowują świeżość produktów.

       Użyj mniejszych pojemniczków do sosów i dodatków, które dodasz do dania bezpośrednio przed jedzeniem.

       Zapakuj jedzenie na piknik warstwowo, aby się nie pogniotły: cięższe rzeczy na dół, lżejsze na górę.

       Do napojów sprawdzą się butelki z zakrętką i termiczne torby chłodzące.

Napoje na piknik - lemoniada i inne orzeźwiające propozycje

Podczas pikniku nie może zabraknąć zimnych napojów. Domowa lemoniada z miętą i cytryną to klasyka, ale poznaj jeszcze inne propozycje!

Klasyczna lemoniada z cytryną i miętą

Składniki:

       1 litr wody (najlepiej schłodzonej, może być gazowana)

       sok z 2–3 cytryn

       2–3 łyżki miodu lub syropu z agawy

       kilka listków mięty

       kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj sok z cytryny z wodą i miodem.

  2. Dodaj miętę i kostki lodu.

  3. Przelej do butelki - lemoniada to obowiązkowy punkt każdego pikniku!

Lemoniada truskawkowa z miętą

Składniki:

       300 g truskawek

       1 litr wody

       sok z 1 cytryny

       1–2 łyżki miodu lub cukru

       mięta

Przygotowanie:

  1. Zblenduj truskawki z odrobiną wody i przetrzyj przez sitko.

  2. Dodaj sok z cytryny, resztę wody, słodzik i miętę.

  3. Schłodź i zabierz na piknik w butelce.

Woda arbuzowa z limonką

Składniki:

       2 szklanki pokrojonego arbuza (bez pestek)

       sok z 1 limonki

       500 ml wody

       kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Zblenduj arbuza z sokiem z limonki i wodą.

  2. Przecedź przez sitko, schłodź, dodaj lód i przelej do butelki.

  3. Gotowe - zimny napój o naturalnym smaku i bez dodatku cukru.

Piknik z dziećmi - przekąski na piknik dla dzieci i nie tylko

Przekąski na piknik dla dzieci powinny być przede wszystkim różnorodne! Zaplanuj kilka opcji, w których dzieci będą mogły wybierać. Możesz również postawić na kilka gotowych opcji, oprócz przygotowanych w domu - kukurydziane chrupki dla dzieci, czy jogurty w tubkach sprawdzą się dobrze. Poznaj kilka domowych przepisów na piknikowe dania, które dzieci pokochają!

Owocowe koreczki z banana i truskawek

Składniki:

       1 banan

       kilka truskawek

       opcjonalnie: kawałki jabłka, winogrona, borówki

       patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Pokrój owoce w kawałki.

  2. Nadziej je naprzemiennie na patyczki.

  3. Schowaj do pudełka i przechowuj w chłodnym miejscu.

Mini placuszki bananowe

Składniki:

       1 dojrzały banan

       1 jajko

       2 łyżki mąki (możesz użyć owsianej)

       olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć banana, wymieszaj z jajkiem i mąką.

  2. Na rozgrzanej patelni smaż małe placuszki po 1–2 minuty z każdej strony.

  3. Po ostudzeniu włóż do pudełka.

Owsiane ciasteczka bez cukru

Składniki:

       1 banan

       1/2 szklanki płatków owsianych

       garść rodzynek lub drobno pokrojone jabłko

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj wszystkie składniki i uformuj małe kulki lub placuszki.

  2. Piecz w 180°C przez 12–15 minut.

  3. Po ostudzeniu przełóż do pojemnika - to zdrowa i łatwa do jedzenia przekąska, nawet dla maluchów.

Czas na piknik!

Piknik to wspaniała okazja na spędzenie czasu na świeżym powietrzu! Niezależnie od tego, czy spędzisz ten czas rodzinnie, romantycznie, czy ze znajomymi - przekąski są zawsze mile widziane. Skorzystaj z naszych przepisów i zaplanuj piknik w pierwszych ciepłych dniach tej wiosny!