Barwienie jajek na Wielkanoc to tradycja, która przechodzi z pokolenia na pokolenie, a najmłodsi członkowie rodziny zawsze z niecierpliwością czekają na ten moment. Tworzenie pisanek, pełnych barw i wzorów, to nie tylko dobra zabawa, ale też wyjątkowy czas rodzinny. Jednak wiele powszechnie stosowanych produktów do barwienia jajek, mimo że dają szeroki wybór różnych kolorów, mogą zawierać sztuczne barwniki, których niektórzy wolą unikać. Z pomocą przychodzą wtedy sposoby naszych babć, które do barwienia jaj wykorzystywały tylko naturalne składniki. Jakie składniki z naszej kuchni możemy wykorzystać?
Dlaczego warto wybrać naturalne barwienie jajek?
Naturalne barwniki do jaj na Wielkanoc mogą okazać się lepszym wyborem dla naszego zdrowia i środowiska. Składniki naturalne nie zawierają sztucznych substancji chemicznych, a tym samym są bezpieczniejsze, zwłaszcza dla dzieci, a ich biodegradowalność nie szkodzi środowisku. Dodatkowo naturalne barwienie pozwala na wykazanie się kreatywnością i czerpanie z tradycji, a uzyskane kolory są często bardziej intensywne i trwałe.
Naturalne barwienie jajek wielkanocnych - co użyć?
Wybór naturalnego barwnika pozwala ponieść się fantazji i kreatywności. Dzięki temu odkrywamy nowe połączenia kolorystyczne i różne wyjątkowe wzory. Co najlepiej wykorzystać do barwienia jajek?
Niebieskie jajka
Do uzyskania niebieskiego koloru jajek należy użyć czerwonej kapusty. Posiekaną czerwoną kapustę włóż do garnka, dodaj soli, zalej wodą i gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie do wywaru włóż jajka i gotuj kolejne 10 minut. Do uzyskania mocniejszego efektu możesz pozostawić je w wywarze na całą noc.
Jajka żółte od kurkumy
Naturalnym sposobem na uzyskanie pięknego żółtego koloru jest użycie kurkumy. Należy jednak uważać, aby nie wybrudzić wszystkiego dookoła, ze względu na silne właściwości barwiące kurkumy. Wystarczy, że do garnka dodamy łyżkę octu oraz kurkumy, a wyjmiemy z garnka piękne żółte pisanki.
Burak dla głębokiej czerwieni
Do uzyskania intensywnego czerwonego koloru najprościej będzie ugotować jajka w soku z buraków z dodatkiem octu i soli. Oczywiście można również użyć do tego buraków. Dzięki temu zyskamy intensywniejszy odcień czerwieni.
Jajka brązowe
Jedną z najbardziej tradycyjnych form barwienia jaj jest barwienie jajek w łupinach cebuli. Do garnka dodaj łupiny cebuli, jajka, 2 łyżki octu i trochę soli. Wszystko gotuj przez 10 minut. Dla mocniejszego efektu możesz dodać więcej łupin cebuli i po ugotowaniu pozostawić jajka na noc w garnku z cebulą.
Zielone jajka ze szpinaku
Przygotowanie zielonych jajek jest bardzo proste. Do garnka włóż świeży szpinak i zalej wodą, a następnie włóż jajka i gotuj przez 15 minut.
Jak przygotować jajka do barwienia?
Aby uzyskać intensywny kolor jajek, warto je odpowiednio przygotować przed barwieniem. Najlepiej sprawdzą się te o jasnej skorupce, ponieważ lepiej chłoną barwnik. Przed farbowaniem warto umyć je w ciepłej wodzie z octem lub sodą oczyszczoną, co usuwa warstwę ochronną i ułatwia barwienie. Użycie octu, zarówno przed, jak i w trakcie barwienia pomoże lepiej wchłonąć kolory, umacniając efekt końcowy.